Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Uskršnji kolač Kozunak - detaljan recept za početnike

Uskršnji kolač Kozunak - detaljan recept za početnike

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Uskršnji kolač Kozunak - detaljan recept za početnike
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 5
29/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Za pripremu savršenog Uskršnjeg kolača - kozunaka ne treba vam iskustvo, već ovaj detaljno napisan i oprobani recept"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 kom. veličine M
  • brašno - oko 1 kg
  • šećer - 200 g
  • kvasac - 42 g, svež
  • maslac - 100 g
  • ulje - 100 ml
  • so - prstohvat
  • rum - 1 kašika
  • limun - 1 kašika soka i kora
  • za mešenje
  • brašno - oko 200 g
  • za posipanje
  • šećer
  • za premazivanje
  • belance - 1 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

Uzmite jednu okruglu tavu i prosejte brašno u nju. U brašno narendajte koru od limuna i iscedite sok. Ugrejte mleko, treba da je toplo, ali ne vrelo, u njega rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite 15 minuta da se aktivira. Napravite udubljenje u brašnu. Jaja umutite sa šećerom, ali ne toliko da postanu kremasta, samo da se opuste; sipajte u udubljenje na brašnu, dodajte kašiku ruma za aromu i ulje.

Počnite sa mešenjem, postepeno dodajući od mleka sa kvascem, i mesite dok ne dobijete mekano testo, koje se lagano lepi za ruke. Radnu površinu pospite brašnom, izvadite testo i počnite sa mešenjem.

Istopite maslac na vatri, ali ne previše, da se ne bi ispržilo ili izgorelo. Mesite testo 15-20 minuta, s vremena na vreme dodajući pomalo maslaca. Kada dodajete maslac preklapajte testo, ponovo mesite i tako nekoliko puta, dok ne potrošite sav maslac i dok ga testo potpuno ne primi. Na taj način testo postaje slojevito, i kada se kozunak ispeče, postaje mekan i lista se.

Ostavite testo u činiju i pokrijte ga folijom. Testo za kozunak treba da nadođe, a za to su potrebna oko dva sata u toploj prostoriji. Nemojte ga stavljati u rernu, ostavite ga da samo naraste, da bar dvostruko uveća zapreminu. Čekanje je malo duže, ali se isplati.

Nadošlo testo lagano umesiti, pritisnite da izađe vazduh i podelite na šest jednakih delova. Od svakog dela formirajte lopticu. Za jedan kozunak trebaće vam po tri takve loptice, svaku uzmite u ruke i napravite fitilje jednake dužine. Ako vam je teško da ih napravite rukama, možete oklagijom razvući lopticu u pravougaonik, a zatum je uviti u rolat.

Tri fitilja stavite jedan pored drugog, spojite jedan kraj i upletite pletenicu. Uzmite odgovarajući pravougaoni kalup, možete kalup za biskvit, premažite ga sa malo ulja i stavite pletenicu.

Učinite isto i sa preostale tri loptice. Od ove količine testa dobijaju se dva velika kozunaka, ili tri manja, a oblik može da bude pletenica ili venčić, u zavisnosti od toga šta želite. Pokrijte oba kozunaka providnom folijom i ostavite oko sat vremena da ponovo nadođu i udvostruče zapreminu. Rernu ugrejte na 150 stepeni.

Za premazivanje umutite blago jedno belance i njime premažite oba kozunaka. Pospite ih belim kristal šećerom i stavite u rernu, pojačajte temperaturu na 170 i pecite kozunake uz ventilator oko 40.50 minuta, obavezno kontrolišući pečenje. Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne, ohladite nekoliko minuta, zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa i stavite na metalnu rešetku da se ohlade. Ako ih ostavite u kalupu, moguće je da se prepeku i osuše pri dnu.

Beleška: U ovom slučaju kozunak je premazan žumancem, ali u principu treba ih premazati belancem. Kao što se vidi na slikama, od žumanca kozunak odozgo zagori. Sa belacnem ćete to izbeći. Važno je nagledati ga dok se peče, i ukoliko primetite da počinje previše da rumeni, odmah ga pokrijte aluminijumskom folijom, samo je prebacite odozgo i ne uvijajte sa strane. To će ga sačuvati i pečenje će se odvijati normalno.

U kozunak možete da stavite čokoladu, suvo grožđe, badem, borovnice, orašaste plodove ili šta god imate pri ruci. Ovde je napravljen po osnovnom receptu, ali ako želite možete da ga obogatite, tako što ćete mu posle prvog stasavanja, pre nego što ga oblikujete, dodati čokoladu ili suvo grožđe, dobro umesite, a nakon toga oblikujete. Ako imate limun, za čiju koru nije posebno naglašeno da može da se koristi u prehrambene svrhe, treba ga dobro oprati četkom i vrelom vodom, ali kupite gotovu koru od limuna.

Veoma je važno da znate, da što više šečera sadrži testo, to sporije raste i sporije se peče. Šećer sakuplja i delije kao lepak u testu, u malim količinama aktivira kvasac, ali u velikim upravo suprotno - znatno otežava rast testa. Ako želite da imate mekan kozunak koji se lista, treba da znate da on ne može da bude veoma sladak.

Ako stavite više šećera dobićete testo slično italijanskom Uskršnjem kolaču tipa Panetone, koji ima čvrstu, suvu i šupljikavu strukturu. Za posipanje kozunaka možete koristiti koliko hoćete šećera, on takođe gori i tamni. Za svetliju površinu šećer treba navlažiti pre posipanja. Ovde nije navlažen, i vidi se da je potamneo.

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi, belance za premazivanje možete odvojiti od jednog jajeta za testo. Najlepši su kozunaci sa svežim kvascem, za ovu količinu treba vam jedna kockica, ali ako koristite suvi, treba vam 14 g običnog ili 11 brzorastućeg suvog kvasca.

Količina brašna za mešenje je tačno kilogram, ali u zavisnosti od vrste brašna može biti malo više ili malo manje, zbog toga je u spisku sastojaka upisano još 200 g, koje dodajete samo ako je potrebno. Ako je testo preterano mekano i previše se lepi, treba da dodate još malo, a ako dobijete previše tvrdo testo, dodajte još malo mleka.

Upamtite da se Uskršnji hleb kozunak mesi sa voljom i ljubavlju, bez preterivanja; ako nemate želju i pravite ga brzo i bez strpljenja, nećete dobiti ništa. Radite smireno, strpljivo, brinite o testu kao da vam je najveća ljubav.

Da biste bili sigurni da ćete za vaš praznik uspeti da napravite dobar kozunak, bolje je da jednom probate pre toga. Tako ćete videti kako se pravi, imaćete mogućnost da utvrdite svoj plus i minus, da sprečite eventualne greške kod mešenja i pripreme i biće vam lakše drugi put.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: