Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Far Breton - Kolač iz Bretanje

Far Breton - Kolač iz Bretanje

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Far Breton - Kolač iz Bretanje
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Pozovite klasičnu francusku kuhinju na svoju trpezu ovim neverovatnim desertom, koji je odoleo zubu vremena"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada, velika
  • šećer - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 2 šolje
  • maslac - 5 kašika, omekšao
  • brašno - 3/4 šolje
  • so - 1 prstohvat
  • vanila - 1 kesica
  • šljive - 20 g, bez koštica, suve
  • suvo grožđe - 2 kašike
  • rum - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite sušeno voće. Sipajte ga u posudu i prelijte rumom i jednom čašom tople vode. Prethodno nasecite suve šljive na pola. Ovako treba da prestoje nekoliko sati, da nabubre.

U odgovarajuću posudu umutite jaja i šećer. U njih dodajte sveže mleko, u kome ste rastopili so i vanilu. Dodajte i omekšali maslac i umutite. Na kraju dodajte brašno i ponovo sve dobro promešajte.

Tako pripremljenu smesu ostavite u frižider da odstoji na hladnom najmanje 3 sata.

Nauljite i pospite brašnom kalup za pečenje. Promešajte dobro smesu i sipajte je u kalup. Odozgo postavite sušeno voće.

Kolač pecite na 190 stepeni. Možete proveriti da li je kolač pečen, ako u sredinu zabodemo nož. Ako nož bude čist, kolač je gotov. Kolač služite ohlađen. Malo posle vađenja iz rerne, kao i krem karamel, on će spasti.

Autentični recept za Far Bretan datira iz 18. veka. Istorija kaže da potiče iz zapadne Bretanje. Ovo je tradicionalni desert ovog regiona, a kasnije i cele Francuske. Veoma je lak za pripremu, jer se u skoro svakoj kući moglo pronaći par jaja i sveže mleko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: