Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni Kolač»Far breton sa sušenim borovnicama i nektarinama

Far breton sa sušenim borovnicama i nektarinama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Far breton sa sušenim borovnicama i nektarinama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
11/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Pravo uživanje za čula je ovaj francuski kolač sa borovnicama i nektarinama"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 500 ml
  • kravlji maslac - 20 g + za podmazivanje tepsije
  • brašno - 120 g
  • brusnice - 100 g, sušene
  • nektarine - 2 komada
  • rum - 50 g
  • šećer u prahu - 100 g + za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Klasičan francuski kolač, nazvan far breton se sprema sa sušenim šljivama. Međutim, danas sam mu dodala više letnji izgled i ukus tako što sam ih zamenila sušenim brusnicama i s malo svežeg sunčanog voća - nektarinom.

Ukoliko čekate goste i želite da napravite brz i ukusan desert, onda je ovo vaše rešenje - far breton.

Prethodno potopite osušeno voće u rum na sat vremena.

Umutite jaja sa šećerom u prahu, brašnom i mlekom.

Smesa treba da bude savršeno glatka.

Dodajte rum od borovnica i istopite maslac i izmešajte.

Na dno tepsije obilno podmazane maslacem stavite omeknute borovnice i nektarine fino iseckane na polumesece.

Zalijte testom za Far breton i ubacite u prethodno zagrejanu rerni na 180 stepeni.

Francuski kolač pecite otprilike 35-40 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja. Narašće, ali kada se ohladi, ponovo će splasnuti.

Poslužite za desert, posut šećerom u prahu i po želji garniran kuglom sladoleda ili šlaga.

Far breton sa sušenim borovnicama i nektarinama može da se konzumira i još topao. Lično ja ih više volim upravo tako.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: