Način pripreme
Klasičan francuski kolač, nazvan far breton se sprema sa sušenim šljivama. Međutim, danas sam mu dodala više letnji izgled i ukus tako što sam ih zamenila sušenim brusnicama i s malo svežeg sunčanog voća - nektarinom.
Ukoliko čekate goste i želite da napravite brz i ukusan desert, onda je ovo vaše rešenje - far breton.
Prethodno potopite osušeno voće u rum na sat vremena.
Umutite jaja sa šećerom u prahu, brašnom i mlekom.
Smesa treba da bude savršeno glatka.
Dodajte rum od borovnica i istopite maslac i izmešajte.
Na dno tepsije obilno podmazane maslacem stavite omeknute borovnice i nektarine fino iseckane na polumesece.
Zalijte testom za Far breton i ubacite u prethodno zagrejanu rerni na 180 stepeni.
Francuski kolač pecite otprilike 35-40 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja. Narašće, ali kada se ohladi, ponovo će splasnuti.
Poslužite za desert, posut šećerom u prahu i po želji garniran kuglom sladoleda ili šlaga.
Far breton sa sušenim borovnicama i nektarinama može da se konzumira i još topao. Lično ja ih više volim upravo tako.
Prijatno!