Način pripreme
Da pripremite koru, prvo umutite 5 jaja sa 1 šoljicom šećera, dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Dobro promešajte i dodajte orahe i vanile. Sipajte smesu u odgovarajuću tepsiju, koju ste obložili papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni. Kada se kora ohladi, presecite je na 2 dela.
Pripremite šećerni sirup u posudi na vatri od 3 šoljice vode, 1 šoljice šećera, 2-3 kašike kakaoa, 2 kašike margarina (ili pola pakovanja maslaca). Sve promešajte dobro i kada počne da ključa dodajte rum, koji se može zameniti konjakom.
Počnite sa pripremom krema od maslaca. Umutite 1/2 pakovanja margarina sa 3-4 kašike šećera, dodajte 1 kašiku kakaa, a zatim jedno po jedno 2 žumanca i na kraju dodajte 1 vanilu.
Gotove ohlađene kore prelijte sirupom i premažite kremom od maslaca. Odozgo kore pospite grilijašem.
Za grilijaš, karamelizujte 1 šolju šećera (ne skroz punu). U karamel dodajte 1 šolju oraha i promešajte, a smesu prebacite na tanjir obložen papirom za pečenje. Kada se grilijaš ohladi, izlomite ga i pospite po korama, koje sjedinite. Sa strane i odozgo, tortu premažite kremom od maslaca i pospite sa još grilijaša.
Da bi završili tortu, pripremite šam krem. Ponovo karamelizujte 1 nepunu šolju šećera. Prethodno umutite 3 belanca u sneg sa 9 kašika (može i manje) šećera i vruć karamel dodajte u sneg. Celo vreme mutite mikserom, dok se krem ne zgusne.
Šaum krem rasporedite špricem preko torte i ukrasite grilijašem, ako Vam je preostao.