Baskijska torta (Gateau Basque)

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
10/06/2019
"Sa hrskavom koricom i unutršnjošću od sočnog krema - temperamentna baska torta za one koji žele da probaju samo najbolje "
Priprema25 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno80 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano266
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo krem koji će služiti za nadev torte. Za njega ugrejte mleko sa šećerom, cimetom i korama citrusa (samo žuti i narandžasti deo) 10 minuta na tihoj/umerenoj vatri. Mleko ne treba provri

Skinite sa vatre, pkrijte poklopcem i ostavite 10 minuta, nakon toga procedite i vratite na vatru.

Umutite jaja sa skrobom i sipajte u mleko u tankom mlazu. Kuvajte krem 6 minuta uz neprestano mešanje, posle ga sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom tako da se lepi do krema da se ne stvori korica.

Zamesite testo za tortu tako što prosejete brašno sa šećerom u prahu u posudu. U njih razbijte jaje, sipajte mlevene bademe i isecite maslac na male komade - treba da bude mnogo hladan (možete prethodno ostaviti 20-30 minuta u zamrzivaču).

Utrljajte prstoma praveći mrvice, a posle toga sakupite u loptu od testa da ima strukturu koja se mrvi.

Podelite na dva dela, jedan malo veći od drugog i razvucite između dva sloja papira za pečenje na okrugao oblik prečnika 30 cm. Da bi vam bilo lakše stavite koru zajedn osa donjim slojem papira direktno u pleh u kojem ćete peći - prečnika 20-22 cm i ivice ne niže od 5 cm. Pritisnite testo po ivicama i zalepite uz njih da se stvori nešto kao kada. I nju sipajte krem i poravnajte.

Razvucite i drugi deo testa na isti način na manju koru - oko 22 cm i stavite na krem. Isecite ivice koje se vide i savijte tako da se lepo ispeku tamo gde se sastavljaju dve kore.

Od isečaka po želji možete oblikovati simbol baskije koji ćete videti na slikama. Napravite dva firilja u obliku slova S i ukrstite.

Ugrejte rernu an 180 stepeni. Namažite Baskijsku tortu umućenim jajetom i pecite 35-40 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Nakon što izvadite tortu od badema iz rerne ostavite da se ohladi i pažljivo izvadite iz kalupa (dobro je da koristite kalup sa ivicama koje se skidaju).

Sačekajte još 2 sata pre nego što je isečete.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar