Uskršnje gurabije

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Uskršnje gurabije
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
75 min.
"I pored cele gužve oko Uskršnjih kolača, nemojte zaboraviti gurabije - super ukusne su i pripremaju se za nula vremena"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - 400 g
  • mast - 3/4 šolje
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • amonujačna soda - 2 kesice
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • vanila - 2 kesice
  • limun - 1 komad, kora
  • brašno - 1 kg
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi mikserom umutite jaja sa šećerom i vanile, dodajte rastopljenu mast (ne vruću) i narendanu koru od limuna.

Posebno u kiselo mleko dodajte sodu, promešajte i kada se aktivira, dodajte ga u smesu sa jajima i ponovo promešajte. Ostavite smesu oko 20 minuta, tako da se šećer otopi i povremeno promešajte.

U veliku posudu prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte tečnost u njega. Umesite tvrdo testo koje se ne lepi. Što je testo tvrđe, to će gurabije biti sa oštrijim ivicama.

Umotajte testo u providnu foliju, da se ne osuši, i ostavite ga da odstoji najmanje 2 sata, jer je to veoma važno. Mašinom za mlevenje mesa sa specijalnom rešetkom, počnite da obrađujete testo.

Isecite gurabije na trake dugačke 6-7 cm i poređajte ih u nauljeni pleh na rastojanju jednu od druge, sa nazubljenom stranom biskvita na gore.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju laganu zlatnu boju. Što više gurabije stoje, postaju mekše, ako ih čuvate u plastičnoj kutiji ili kesi.

Nemojte se čuditi zbog čega je toliko sode u receptu. Soda je potrebna, kako bi kolači izdržali duže, a miris amonijačne sode ispari tokom pečenja i kolači su izvanrednog ukusa, tako da možete da ih pripremite mnogo pre Uskrsa, ako možete da im odolite

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: