Način pripreme
Pasulj se opere i natopi u hladnoj vodi sa sodom bikarbonom rastvorenom u njoj. Poželjno je da odstoji jednu celu noć. Sledećeg dana pasulj se ocedi, opere i sipa u šerpu i prekrije vodom. Nakon što prva voda provri, baca se i naliva se nova.
Nakon što voda ponovo provri dodaju se šargarepa i celer, narendani na sitno rende, kocka bujona od povrća, nana i beli luk, iseckani na sitno, so se ne stavlja, da bi se lakše skuvao pasulj. Nakon što jelo provri, ostavi se da se krčka oko sat vremena, da uvri deo suvišne vode.
U dubokom tiganju ili šerpi pravi se zaprška od ulja, brašna i luka iseckanog veoma sitno.
Postepeno se u zapršku sipa u porcijama ceo sadržaj šerpe s pasuljem, ostavi se da ponovo provri, posloli se solju po ukusu, posipa se majčinom dušicom, biberom, kimom i ljutom alevom paprikom i prebacuje se u posudu za pečenje.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata dok tečnost potpuno ne ispari.
Paprikaš se servira vruć, posut sitno iseckanim listovima celera i peršuna.