Način pripreme
Plavi patlidžan oprati, skinuti drške i naseći po dužini na tanke kriške.
U šerpu sa posoljenom kipućom vodom staviti kriške plavog patlidžana na dva minuta. Iscediti ih i osušiti ubrusom. Paradajz i sir naseći na 8 kriški.
Ređati po dva parčeta plavog patlidžana jedno preko drugog (da se dobije krst). U sredinu staviti po jedno parče sira i paradajza, pa uviti plavi patlidžan u paket. Ponoviti, da bi se dobilo osam sarmica. Ostaviti ih na hladnom za oko 30 minuta.
U međuvremenu pripremiti sos na sledeći način: sjediniti paradajz pire, sok od limuna, sirće Balsamico, maslinovo ulje, so i mleveni biber. Dobro promešati.
Zagrejati prethodno roštilj, sarme namazati maslinovim uljem četkicom sa svih strana, i peći ih sa svih strana po 5 minuta do zlatne boje. Pre serviranja preliti sosom i posuti listovima bosiljka.