Način pripreme
Brašno se proseva 2 puta. Sastojci treba da budu na sobnoj temperaturu. Kvasac se rastopi u 2-3 supene kašike brašna, 1 supena kašika šećera i 100 ml mleka. Kad nadođe, zamesi se srednje meko testo.
Ja sm ga mesila u mini pekari. Vadi se iz mini pekare i premesi se sa polovinom masti. Ostavlja se da nadođe oko 1-1.30 sati na toplom /Ja ga ostavljam da nadođe u hladnoj rerni/.
Kad nadođe, prvi put se premesi i postepeno se dodaje preostala mast. Ostavlja se da nadoše drugi put. Kad nadođe drugi put, deli se na 3 loptice i na još 3 dela. Po želji se dodaje suvo grožđe i ratluk.
Oblikuju se fitilji i pravi se pletenica. Stavlja se u kalup, obližen papirom za pečenje, Ostavlja se treći put da nadođe oko 30-40 minuta. Namaže se umućenim belancem i posipa vlažnim šećerom. Peče se na 160 stepeni oko 50 minuta.
Jedan milibrot sam napravila sa nadevom od 50 g semena maka, 1-2 supene kašike šećera, 100 ml svežeg mleka i 1 supenom kašikom mlevenog keksa.
Svže mleko, šećer u mak se kuvaju dok se ne zgusnu. Nakon toga se dodaje keks.