Način pripreme
Za ovaj recept vam ne treba mikser - sve se muti ručno, jer je kolač slan i u njemu nema šećera.
Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi, kao i kiselo mleko. U posudi razbijte jaja, malo posolite i umutite žicom.
Zatim dodajte kiselo mleko, ulje, prašak za pecivo, brašno i vodu. Mešajte dok testo ne bude glatko i bez grudvica. Kačkavalj i sir se narendaju na sitno, a salama iseče na vrlo sitne kockice.
Sipajte ih u testo, dodajte začine i sve veoma dobro izmešajte.
Tepsiju obložite papirom za pečenje, a dobro je da on viri, pa da onda lakše izvadite kolač sa sirom. Možete koristiti i kalup za kolač ili kalup za torte.
Pre postavljanja papira, dobro premažite uljem i četkom tepsiju da se papir dobro zalepi. Papir se takođe premaže uljem i pospe se sa malo brašna.
Testo sipajte u tepsiju, a zatim rernu uključite na 200 stepeni. Ako imate signalnu lampicu, sačekate da se ugasi, što znači da je rerna zagrejana, a zatim stavite domaći slani kolač da se peče.
Dok čekate da se rerna zagreje, u testo dodajte komadiće maslaca. Takođe, kada testo ne stavite odmah u rernu, ono ima vremena da se „odmara“.
Nakon što se rerna zagreje, stavite kolač i smanjite rernu na 150 stepeni. Ovaj metod se naziva pečenje u opadajućem stepenu. Na taj način nema opasnosti da kolač ostane vlažan iznutra.
Moj kolač se pekao oko sat vremena, ali zavisi od rerne. Proverite čačkalicom ili viljuškom - čim izađu suvi, spreman je.
Veoma ukusan slani kolač sa sirom i salamom - idealan je i za doručak iz za popodnevnu užinu, kao i za večeru.
Prijatno!
Možete ga pojesti i uz čašu ajrana ili jogurta.