Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slani kolač»Veoma ukusan slani kolač sa sirom i salamom

Veoma ukusan slani kolač sa sirom i salamom

Veoma ukusan slani kolač sa sirom i salamom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Veoma ukusan slani kolač sa sirom i salamom - idealan je i za doručak i za popodnevnu užinu, kao i za večeru."

Potrebni sastojci

  • brašno - 2 šolje
  • voda - 1 i 1/2 šolja
  • kiselo mleko - 200 g
  • jaja - 5 komada
  • sir - 150
  • kačkavalj - 150 g
  • ulje - 1/4 šolje
  • prašak za pecivo - 1 pakovanje (10 g)
  • salama - 100 - 150 g
  • maslac - 50 g
  • so
  • biber
  • origano
  • majčina dušica
  • šarena so
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept vam ne treba mikser - sve se muti ručno, jer je kolač slan i u njemu nema šećera.

Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi, kao i kiselo mleko. U posudi razbijte jaja, malo posolite i umutite žicom.

Zatim dodajte kiselo mleko, ulje, prašak za pecivo, brašno i vodu. Mešajte dok testo ne bude glatko i bez grudvica. Kačkavalj i sir se narendaju na sitno, a salama iseče na vrlo sitne kockice.

Sipajte ih u testo, dodajte začine i sve veoma dobro izmešajte.

Tepsiju obložite papirom za pečenje, a dobro je da on viri, pa da onda lakše izvadite kolač sa sirom. Možete koristiti i kalup za kolač ili kalup za torte.

Pre postavljanja papira, dobro premažite uljem i četkom tepsiju da se papir dobro zalepi. Papir se takođe premaže uljem i pospe se sa malo brašna.

Testo sipajte u tepsiju, a zatim rernu uključite na 200 stepeni. Ako imate signalnu lampicu, sačekate da se ugasi, što znači da je rerna zagrejana, a zatim stavite domaći slani kolač da se peče.

Dok čekate da se rerna zagreje, u testo dodajte komadiće maslaca. Takođe, kada testo ne stavite odmah u rernu, ono ima vremena da se „odmara“.

Nakon što se rerna zagreje, stavite kolač i smanjite rernu na 150 stepeni. Ovaj metod se naziva pečenje u opadajućem stepenu. Na taj način nema opasnosti da kolač ostane vlažan iznutra.

Moj kolač se pekao oko sat vremena, ali zavisi od rerne. Proverite čačkalicom ili viljuškom - čim izađu suvi, spreman je.

Veoma ukusan slani kolač sa sirom i salamom - idealan je i za doručak iz za popodnevnu užinu, kao i za večeru.

Prijatno!

Možete ga pojesti i uz čašu ajrana ili jogurta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: