Način pripreme
Prosejemo brašno zajedno s praškom za pecivo i dodam im jaja, omekšali maslac, zatim vino, šećer i so i promeša se. Dobija se meko testo. Od brašna se ostave otprilike 4 kašike. Testo se premesti na radnu površinu i dodatno se mesi.
Postepeno se dodaje po malo od preostale 4 kašike brašna i mesi se tako oko 10 minuta da upije svo brašno. Testo je glatko i elastično i lako se radi s njim, zbog čega pri formiranju đevreka nije potrebno dodatno dosipanje brašna na radnu površinu niti da se omaste ruke.
Testo se ostavi da odstoji 15-20 minuta, nakon čega ga razvlačimo po dužini oko 30 cm.
Isečemo po dužini po sredini, a dobijena dva dela se takođe iseku po dužini po sredini.
Tako ćemo dobiti 4 fitilja koje isečemo na 7-8 cm na pet jednakih delova. Ukupno od svih fitilja dobiće se 20 parčića.
Svaki dei razvijemo dlanom na glatkoj površini stola (radne površine) u fitilj dužine oko 28-30 cm. Uvija se tako da se dva kraja prepliću kao uže i da se dobije đevrek. Svako može da ga ih napravi u obliku po želji.
Na šporet stavimo 2 litra vode u šerpu da provri. Peciva se stavljaju po tri komada u kipuću vodu. Ostave se samo na nekoliko sekundi. Uz pomoć rupičaste kašike im pomažemo da se ne zalepe na dnu i kad isplivaju na površinu vode, vade se.
Stave se na papir za pečenje namazan uljem. Papir se stavi na dno posude za pečenje premazano četkom, pritiska se dlanovima, a posle se okreće naopako namazanim delom.
Tako se kolačići poređaju po 10 komada u posudu. Dok su još vlažni posipamo ih sitno istucanom morskom soli. Odozgo se pospu susamom ili kimom (pitanje ukusa).
Rerna je unapred zagrejana na 220 stepeni. Pečemo kolačiće dok ne porumene oko 12 minuta.