Način pripreme
Poljske krofnice....mmm.... miris, koji se oseća iz poljskih pekara je jednostavno neuporediv...nedostaje mi... Krofnice su jedan od mojih omiljenih testenih deserta. Da, jesu kalorične, teške su, ali su tooooliko mirisne i ukusne. Posebno poljske.
I budući da nisam privrženik stajanja uz šporet, pržeći bilo šta, više volim da nešto pečem - zdravije je, brže je, a smem da tvrdim i da je isto toliko ukusno. Zato sam rešila da nađem recept za pečene krofnice.
Miris koji je preovladao kuhinjom je bio nestvaran. U jednom trenutku sam pomislila da sigurno sa strane izgledam kao gladna mačka, koja sedi ispred rerne i čeka, dok joj teče voda niz usta. Nisam mogla da dočekam da budu gotove. Ali dosta objašnjenja, da Vam predstavim konačno i recept.
Pošto krem treba da bude hladan, poželjno je započeti prvo sa njegovom pripremom.
Naravno, možete kupiti i gotov krem od vanile, koji možete pripremiti prema uputstvu sa kesice. Ja preporučujem da ga začinite indijskim orahom, narendanom korom limuna i 2 kašike soka od limuna - krem postaje vrlo mirisan i dobija zanimljiv ukus.
Druga mogućnost je da pripremite domaći krem od vanile. Pravi se na sledeći način:
U šerpu staviti mleko da se zagreje. Dodati šećer, vanilu, koru limuna i sok od limuna. U posudi sjedniti žumanca sa kukuruznim skrobom, dodati 1-2 kašike svežeg mleka, pa promešati da smesa postane homogena.
Kada mleko provri, pažljivo dodati smesu od jaja, polako i uz neprestano mešanje žicom. Ne zaustavljati mešanje. Krem će početi da se zgušnjava i treba mu samo nekoliko minuta da bude gotov. Skinuti sa vatre i dodati indijski orah, maslac i orašasto voće. Ostaviti krem da se ohladi. Možete ga čak staviti i u frižider.
Testo za krofnice pripremiti na sledeći način:
U posudi sjedniti malo zagrejano mleko, šećer, jednu kašiku brašna i kvasac, pa ostaviti na toplom da naraste. U drugoj posudi prosejati ostalo brašno i dodati u njega so i vanilu, a nakon toga i nadošli kvasac. Promešati, pa dodati žumanca i maslinovo ulje.
Umesiti meko testo, koje se skoro ne lepi. Prebaciti ga na nabrašnjenu radnu površinu. Nastaviti sa mešenjem, dodati još brašna, tako da se dobije lepo, mekano i nelepljivo testo. Staviti ga u posudu na toplom, prekriveno krpom, da naraste.
*Uvek kada mesim i nešto treba da naraste, koristim rernu - uključujem je na 40 stepeni, stavljam posudu sa testom, prekrivenu krpom, i čekam dok ne primetim da se testo nadima ispod krpe, kao da hoće da je pomeri. Verovatno sam umislila da u rerni testo više naraste.
Nakon što testo naraste i najmanje udvostruči svoj obim, razviti ga oklagijom u debelu koru, oko 1 cm, i seći krugove pomoću prstena ili čaše. U zavisnosti od prečnika prstena (ili grla čaše), dobićete oko 9-15 krofnica.
Ostaviti ih na toplom da još malo narastu - u mom slučaju, ja sam ih vratila u rernu.
Nakon toga krofnice staviti u rernu da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na oko 190 stepeni oko 10-15 minuta, ili dok ne dobiju lepu, svetlo-braon boju.
Rastopiti maslac i sipati šećer u ravnu posudu. Krofnicu prvo umočiti malo u maslac, pa zatim je uvaljati u šećer u prahu. Ovo raditi dok su krofnice još tople.
Nakon toga napuniti krofnice kremom uz pomoć šprica.
*Drugu turu krofnica sam sekla na polovine nožem i obilno ih namazala kremom. Rešila sam da u onima gde sam krem ušpricala nema dovoljno nadeva... Šta sve radi čovek iz pohlepe...
Po želji, možete napraviti i čokoladnu glazuru. Napraviti je na standardan način - rastopiti čokoladu na pari, dodati pavlaku u umutiti.
To je cela filiozofija ;)