Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od piškota»Torta sa piškotama i orasnicama

Torta sa piškotama i orasnicama

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Torta sa piškotama i orasnicama
Fotografije: Daniela Ruseva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Lepo je kad je jedan recept toliko dug i detaljan, zato što tako znate da je isproban"

Potrebni sastojci

  • kore za tortu - 1 komad, kvadratne, s kakaom
  • piškote - 18 komada
  • za krem
  • maslac - 250 g
  • šećer u prahu - 1 i po šolja
  • vanila - 2 kesice
  • jaja - 3 komada
  • orasi - 1 šolja, puna (mleveni)
  • sveže mleko - 150 ml
  • šećer - 3 kašike, kristal
  • kakao - 3 kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica, sa burbonom
  • za sirup
  • šećer - 1 i po šolja, kristal
  • voda - 1 šolja
  • konjak - 2 kašike ili rum
  • za ukras
  • orasnice - 24 komada, male
  • orasi - 18 komada, celi
  • kikiriki krokan - 1 paket od 40 grama
* merne jedinice

Način pripreme

Da pripremimo krem, najpre se mikserom umuti maslac zajedno sa 1 šoljom šećera u prahu. Žumanca se odvoje i dodaju jedno po jedno, dodaje se i jedna vanila.

Mleveni orasi se sipaju u posudu i preliju vrelim svežim mlekom da se popare. Promešaju se kao kaša. Orasima se dodaju po tri kašike kakaoa i šećera i 1 paketić vanilin šećera sa burbonom.

Nakon što se ohlade dodaje se kašika po kašika u krem s maslacem. Belanci se stave u suvu posudu i umute mikserom na manjoj brzini, tek toliko da postanu sneg, a posle se dodaje pola šolje šećera u prahu. Na šporet se stavi manja šerpica s malo vode da provri i ringla se isključi. Posuda s belancima se stavi na vrelu vodu i domuti se s jednom vanilom na vodenoj pari dok se formiraju tvrdi parčići.

Krem od belanaca se dodaje u etapama po malo u krem s maslacem. Promeša se špatulom, ne mikserom, dok se ne ujednači. Od krema se odvoji jedna šolja.

Za sirup stavimo na šporet u malu posudu 1 i po šolju šećera. Promeša se da se rastopi i skloni s vatre da ne pregori. Celi orasi se ubace u istopljeni šećer da se karemelizuju dva po dva i izvade se pomoću viljuške. Treba da se to radi brzo, jer se brzo steže šećer. Vraćamo posudu ponovo na vatru i prelivamo jednom šoljom vode. Ostavi se da vri dok se ne rastopi šećer. Dodaje se konjak ili rum.

U pravougaoni kalup za tortu se stavi rastegljiva folija dok se krajevi ostavde da vise sa strane.Prvo se postavi jedno parče veličine kalupa, isečeno od kvadratne kore.

Poprska se s nekoliko kašika sirupa i stavi se krem. Na krem se po dužini posude poređaju piškote, pa sirup i opet krem. Završi se drugim parčetom gotove kore, koje se ponovo izreže prema veličini kalupa i zatvori se. Sirupira se kora i torta se zatvara folijom. Stavljamo je u frižider na 2-3 sata. Kalup za tortu se okreće na poslužavnik, a folija se pažljivo skida.

Nanosimo odovjeni krem na gornji deo i na stranice torte u ravnomernom sloju.

Sa strene se torta oblepi kikiriki krokanima. Ukrašava se sa strane dok se tu i tamo zalepe karamelizovani orasi. Odozgo se poređaju male orasnice na beličast krem. Istuca se 3-4 oraha i torta se pospe odozgo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: