Način pripreme
Sveže ovčije mleko se procedi i zagreje oko 10 minuta do temperature od 70 stepeni, jer ne treba da provri. Nakon toga se ohladi do 33-34 stepeni. Dodaje se sirište, prethodno razređeno s prokuvanom i ohlađenom vodom u odnosu 1:10.
Promeša se dobro i mleko treba da se ostavi 1 sat na ovoj temperaturi, da se usiri. Nakon toga smesa se sipa u gazu i ostavlja da se ocedi dva sata, pri čemu se odvoji surutka.
Nakon toga stavite sir u cediljku i pritisnite težinom da se oblikuje. Ostavite tako bar 6 sati. Isecite ga na odvojene parčiće nakon toga i natopite u salamuri, da se usoli.
Za prvu salamuru neophodni su litar vode i 200 g soli. U njoj sir treba da odstoji bar 24 sata. Nakon toga ga premestite u drugu salamuru za čuvanje, koja se priprema od 120 g soli na 1 litar vode. Čuva se u prostoriji s temperaturom od oko 10 stepeni.
Nakon 60 dana sir je spreman za konzumaciju i može da se čuva u frižideru.
Komentari