Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Pogačice sa makom i krem sirom

Pogačice sa makom i krem sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pogačice sa makom i krem sirom
Fotografije: Teodora Ivanova Kamenova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Fantastične pogačice, koje su ukusne i sa slanim jelima, ali i sa omiljenim slatkom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • sveže mleko - 120 ml
  • sveži kvasac - 20 g
  • krem sir - 160 g, Filadelfija
  • maslac - 75 g
  • so - 2 kašičice, ravne
  • šećer - 1 kašičica
  • seme maka - 2 kašičice
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • susam - za posipanje
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i šećer u mlakom svežem mleku, pokrijte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

2. U duboku posudu prosejte brašno u koje ste stavili so i u prosejanom brašnu napravite udubljenje.

3. Istopite maslac i dok je topao, dodajte u njega krem sir. Promešajte dok se smesa ne ujednači.

4. U udubljenje u brašnu sipajte aktivirani kvasac, dve kašičice makovog semena i maslac sa sirom.Umesite testo, a zatim ga prebacite na brašnom posutu radnu površinu i mesite oko 10 minuta. Treba da dobijete veoma meko testo, koje se ne lepi i koje je veoma prijatno za obradu. Svako brašno je različito, pa se može desiti da ova količina nije dovoljna da dobijete meko testo. Ako je previše tvrdo, dodajte malo masnoće, a ako je previše meko, dodajte malo brašna.

5. Umešeno testo vratite u posudu, pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite na toplom mestu da naraste najmanje sat i po, jer se zbog masnoće u testu proces narastanja odvija sporije.

6. Od testa napravite pogačice koje lagano spljeskajte. Veličinu pogačica odredite sami. Ostavite pogačice da ponovo narastaju oko 30-40 minuta, a nakon toga ih premažite umućenim jajetom sa malo ulja ili maslinovog ulja.

7. Pospite pogačice makovim semenom i susamom i pecite ih na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta (zavisi od veličine pogačica).

8. Izvadite pogačice iz rerne i odmah ih poprskajte hladnom vodom. Pokrijte ih krpom i ostavite ih oko 5 minuta. na taj način će biti mekane.

9. Pogačice su fantastične uz slana jela, ali ih možete kombinovati i sa različitim vrstama slatka intenzivnijeg ukusa (od višanja, borovnica ili pomorandže).

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: