Način pripreme
Operite i presecite na pola zelene orahe, potopite ih u rakiju (koristite rukavice). Koristite posudu od stakla, najbolje teglu, koju zatvorite folijom.
Orahe ostavite da odstoje 45 dana, obavezno na tamnom mestu zbog joda. Nakon ovog perioda, procedite tečnost kroz gazu i promešajte je sa šećerom i vinom. Eliksir rasporedite u flaše. Možete eksperimentisati sa ukusima.
Probajte da u jednu flašu stavite vanilu, u drugu karanfilić, a treću začinite štapićima cimeta.
Koristi se za: Mali zeleni orasi su bogati jodom, tiaminom, vitaminom C, gvožđem. Koristite ih kod problema sa štitnom žlezdom, za lečenje bronhitisa, čira, bolova u stomaku, za poboljšanje opšteg stanja organizma i imuniteta, za probleme kod varenja ili za čišćenje od parazita.
Kontraindikacije: Pomaže u lečenju sledećih bolesti: Hipotireodizam, Bazedovljeva bolest, ekcem i psorijaza, pankreatitis, kod povećanog zgrušavanja krvi.
Nazdravlje i zdravi bili!