Način pripreme
Za slatko su neophodni mladi, mali zeleni orasi. Oljuštite ih do belog mesnog dela i potopite u rastvor limunske kiseline od 0, 5 % ili 2-3 kašičice sirćeta. To će ih sačuvati da ne pocrne.
Stavite ih prvo da provre u jednoj vodi, promenite je i ponovo stavite da provri.
Ponovite proceduru 3-4 puta, dok kuvate orahe po nekoliko minuta dok ne omekšaju. Nakon toga ostavite da stoje 10 sati u hladnoj vodi.
Napravite sirup od 1 kg šećera i dve šolje vode i stavite da provri. Ubacite oceđene orahe i kuvajte slatko na umerenoj vatri, dok se ne dobije potrebna gustina.
Slatko treba neprekidno da se meša i da se skida pena. Čim ga skinete s ringle dodajte jednu ipo kašičicu limontusa.
Raspodelite ga u male tegle, zatvorite dobro i čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.