Način pripreme
1. Očistite špargle tako što im odlomite žilave krajeve. Ako su debele, treba da očistite i njihov površinski sloj oštrim nožem, u slučaju da su tanke, nije potrebno da to radite.
2. Odsecite vrhove zelenim šparglama i zapržite ih na umerenoj vatri u 50 ml maslinovog ulja 5 minuta.
3. Izvadite i izdvojte vrhove, a u isto aromatično maslinovo ulje stavite preostali deo povrća, isečen na parčiće. Dodajte i škampe, beli luk - ceo i sve zapržite 5 minuta mešajući.
4. Sipajte vodu i kuvajte 20 minuta, nakon toga sklonite s vatre.
5. Odvojte belanca od žumanaca od 4 kuvana jaja. Žumanca stavite u špargle zajedno sa preostalim maslinovim uljem, solju po ukusu i sirćetom.
6. Prebacite sve u blender i uključite da se samelje na velikoj brzini 1 minuta ili dok se ne dobje savršeno glatka konzistencija. Po želji možete da razredite sa još vode i da dodatno začinite sa još soli i sirćeta.
7. Gotov gaspačo ostavite da se ohladi 30 minuta, nakon toga stavite u frižider na još 1 sat. Gaspačo je ipak hladna letnja supa i treba da je dobro ohlađen pri konzumaciji.
8. Pre serviranja iseckajte na sitno skuvana belanca i njima pospite svaku porciju Gaspača od zelenih špargli zajedno sa izdvojenim vrhovima špargli.
Prijatno!