Način pripreme
Dobro oprane zelene orahe postavite u teglu sa poklopcem na zavrtanj, sipajte rakiju preko njih i ostavite na suncu 7 nedelja.
Procedite smesu i dodajte prethodno pripremljeni i ohlađeni sirup od šećera i vode. Dobijenu smesu procedite kroz filter papir i prebacite je u staklene flaše.
Orahe sakupljajte od kraja maja do sredine juna. Ovaj liker može da se pije kao aperitiv uveče u malim količinama, a ima i lekovito dejstvo (preventivno).
Možete da ga pijete i u porcijama od jedne supene kašike 3 puta na dan pre jela.
Ako želite da pijete ovaj liker jedino kao lekovito sredstvo, onda ga pripremite bez sirupa od šećera, kao tinkturu.
Dobar je za poboljšanje metabolizma, za probleme sa želucem i crevima, kod nazeba, bolova u bubrezima, kod problema sa mokraćnim putevima, dizenterije, deluje protiv parazita i dobar je kod nedostatka joda.
Kontraindikacije - ne preporučuje se starijim osobama , kod ekcema i psorijaze - može da izazove pogoršanje stanja. Ne treba da sa upotrebljava ako imate Bazedovljevu bolest, uvećanje tiroidne žlezde, povećano grušanje krvi, oboljenja želuca i pankreasa u jakoj fazi, a ne treba da ga konzumiraju ni trudnice, dojilje i deca.