Način pripreme
Pravo rešenje ako kući nemate hleb, a potrebno je pripremiti bilo šta veoma brzo.
U posudi promešajte kiselo mleko i sodu da se aktivira. Dodajte jaje, 2 kašike ulja i so po ukusu. Promešajte kašikom da se namirnice ujednače i postepeno dodajte brašno, dok mešanje kašikom ne postane teško.
Nastavite da mesite rukom. Nije potrebno da testo vadite iz posude. Treba da dobijete meko testo, na granici lepljivog, tako da nije potrebno dodavati mnogo brašna. Testo ostavite da se odmori, dok ugrejete tiganj. Najbolje je koristiti deblji teflonski tiganj.
Testo podelite na 4 jednaka dela. Za prvi deo ruke premažite uljem i napravite oblik mekike. Veoma je lako, jer se testo dobro oblikuje. Vodite računa da debljina testa bude ravnomerna, da ne bude tanje u sredini, a deblje na krajevima kao mekike.
Možete testo dodatno oblikovati kada ga stavite u tiganj. Tiganj nemojte premazivati uljem. Kada se tiganj dobro ugrejao, smanjite vatru i prlenke pecite na srednje jakoj vatri.
Kada je prva prlenka gotova, premažite je maslacem sa obe strane. Na isti način pripremite ostale 3.