Način pripreme
Sirevi se narendaju na krupno rende. Ako ste rešili da ih koristite u istopljenom obliku, najbolje je da se iskidaju na manje parčiće. Posuda za fondu se natrlja dobro čenom belog luka.
Stavite unutra sireve, sitno iseckan beli luk i nalijte vino. Uključite ringlu na srednju temperaturu. Kad sirevi počnu da se tope, mešajte s vremena na vreme blagim kružnim pokretima.
Dodajte biber i limunov sok. Pre nego što fondu provri dodajte prethodno rastvoreno mleko u vinu i opet promešajte.
Čim provri, znači da je gotovo i možete da ga premestite na postolje. Zapalite gorivi ugao posude da se zadrži toplota. Servirajte gotov fondu s različitim vrstama hleba koje prethodno mogu biti zapečene u rerni.
Hleb treba da je tako isečen da svako parčence ima koricu koja se nabode posebnom viljuškom za tu svrhu. Konzumirajte s čašom belog vina i dobrim društvom!