Limunada od dženarike

Tanja Radmanovac
Tanja Radmanovac
Početnik
15/07/2017
"Ako još niste probali limunadu od dženarike, vreme je da ispravite grešku "
Priprema10 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno45 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano625
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • dženarika - 800 g
  • šećer - 200 g
  • voda - 1.5 l, mineralna
  • rozetla - 3 lista
  • limun - kriške
  • led
* merne jedinice

Način pripreme

Koristite zrelo i slatko voće. Operite i očistite od peteljki.

Stavite ih u odgovarajuću šerpu i prelijte vodom. Kuvajte ih na jakoj vatri oko 15 minuta otkad voda proključa, pa zatim smanjite vatru. Kuvajte ih još 10 minuta, pa zatim sklonite šerpu sa vatre.

Neka odstoje tako 24 sata na hladnom mestu. Sledećeg dana procedite sok, a šljive stavite u gazu, pa ih blago procedite, nemojte mnogo da ih stežete /ako ih posle stavite na sito, možete dobiti odličan nektar/.

Dobijeni sok pomešajte sa šećerom i pažljivo isipajte u šerpu. Kuvajte dok se šećer ne otopi. Za vreme termičke obrade dodajte listove rozetle.

Tečnost procedite, ohladite i poslužite sa kriškama limuna i ledom.

Savet: Ako pravite sirup - soku dodajte šećer i limuntus. Sterilišite 5 minuta.

Nije obavezno da poštujete tačne količine, jer da li će sok biti sladak zavisi od voća. Ako je sorta kiselija, možete dodati još šećera - po vašem ukusu.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar