Način pripreme
Dženarike operite i očistite od drške. Izbušite ih na nekoliko mesta viljuškom. Prebacite u teglu od tri litre, na dno stavite čenove belog luka i papričice, isečene na pola po dužini.
Sipajte vodu koliko da pokrije dženarike. Nakon toga vodu prebacite u drugu posudu i izmerite. Ostavite ponovinu vode i ponovo vratite u teglu sa dženarikama. Sipajte istu količinu sirćeta. Dodajte so, šećer i tegle zatvorite poklopcem (gumenim) i promućkajte.
Ostavite na hladnom, jednom sedmično mućkajte. Nakon desetak-dvadeset dana dženarike su gotove za konzumiranje.
Kisele i ljutkaste. Nije potrebna sterilizacija. Na hladnom mogu da izdrže i do sledeće godine.
Ako nemate gde da ih čuvate možete ih prebaciti u tegle i sterilizovati 2 minuta nakon što voda provri.
Možete ih jesti kao turšiju, kao pikatno-kiseli dodatak jelima, tako što ćete ih dodati u supe, janije i salate.
Prijatno!