Način pripreme
U mlakoj vodi i jogurtu rastvorimo sveži kvasac. Dodajemo šećer, so, umućeno jaje i maslinovo ulje. Dobro promešamo. Dodajemo prosejano brašno i zamesimo meko testo. Gotovo testo obilno namažemo maslinovim uljem i ostavljamo na toplom 1-2 sata, prekriveno krpom da nadođe. Nadošlo testo se podeli na 2 jednaka dela, ja sam jednu koristila za pogačice, a sa drugom možete pripremiti razne đakonije.
Od testa se prave male loptice. Uzimamo namazanim rukama jednu lopticu, razvučemo je kao mekike, stavljamo unutra iseckane kockice salame i ponovo napravimo loptu. I tako sa ostalim.
Poređamo u namazan pleh u ostavljamo da nadođe 10 minuta.
Za to vreme proržimo maslac, dodajemo brašno i so i promešamo, dok ne dobijemo gustu smesu. Odozgo prelivamo nadošle pogačice i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Gotove pogačice možemo servirati sa šoljom jogurta.
Prijatno!