Način pripreme
Pirinač se opere i ocedi i stavi u šerpu s dve šolje vode na vatru. Promeša se i čim voda provri, prelije se svežim mlekom. Pirinač se kuva na tihoj vatri, bez poklopca oko 15-20 minuta. Promeša se nekoliko puta, a pred kraj se doda šećer u vanila i kuva se još malo. Skloni se s vatre i ostavi da se prohladi.
Za žele se jagode operu i iseku na četvrtine. Stave se u manju posudu na vatru s jednom šoljom vode, dok se posipaju s dve, a može i tri kašike šećera, ako više volite slađe. Dovoljno je da se kuvaju samo dva minuta, toliko da se rastopi šećer. Dobiće se crveni sok.
Dodaje se vanila i želatin koji je pre toga odstojao da nabubru sa 3-4 kašike hladne vode. Dobijeni sok s parčićima jagoda se kašikom rasporedi u 6 čaša. Čaše se stave u frižider da se stegne želatinska smesa. Nakon toga u svaku čašu se na žele rasporedi ohlađeni pirinač.
Ukras je po želji. Pospite s cimetom ili kakaom. Ima i čokoladnih uvijutaka.
Čokolada se rastopi na pari. Sipa se u mali kornet, napravljen od papira za pečenje, kome se odseče vrh.
Na parčetu papira se crtaju neke figure i ostave se da se stegnu. To može da se napravi i u ranijoj etapi i kad se servira da su gotove čokoladne figurice.
U svaku čašu stivite i po jednu jagodu.