Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Sutlijaš»Mleko sa pirinčem i želeom od jagoda

Mleko sa pirinčem i želeom od jagoda

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Mleko sa pirinčem i želeom od jagoda
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Fan-ta-zi-ja, kažemo vam! Kombinacija je više nego aromatična i ukusna"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 šolja
  • voda - 2 šolje
  • sveže mleko - 800 ml
  • šećer - 7 kašika
  • vanila - 1 kapsula
  • za žele
  • jagode - 300 g
  • šećer - 2 kašike
  • želatin - 1 kašičica
  • voda - 150 ml
  • vanila - 1 kesica
  • za ukras
  • crna čokolada - 40 g
  • jagode
  • cimet - ili kakao
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač se opere i ocedi i stavi u šerpu s dve šolje vode na vatru. Promeša se i čim voda provri, prelije se svežim mlekom. Pirinač se kuva na tihoj vatri, bez poklopca oko 15-20 minuta. Promeša se nekoliko puta, a pred kraj se doda šećer u vanila i kuva se još malo. Skloni se s vatre i ostavi da se prohladi.

Za žele se jagode operu i iseku na četvrtine. Stave se u manju posudu na vatru s jednom šoljom vode, dok se posipaju s dve, a može i tri kašike šećera, ako više volite slađe. Dovoljno je da se kuvaju samo dva minuta, toliko da se rastopi šećer. Dobiće se crveni sok.

Dodaje se vanila i želatin koji je pre toga odstojao da nabubru sa 3-4 kašike hladne vode. Dobijeni sok s parčićima jagoda se kašikom rasporedi u 6 čaša. Čaše se stave u frižider da se stegne želatinska smesa. Nakon toga u svaku čašu se na žele rasporedi ohlađeni pirinač.

Ukras je po želji. Pospite s cimetom ili kakaom. Ima i čokoladnih uvijutaka.

Čokolada se rastopi na pari. Sipa se u mali kornet, napravljen od papira za pečenje, kome se odseče vrh.

Na parčetu papira se crtaju neke figure i ostave se da se stegnu. To može da se napravi i u ranijoj etapi i kad se servira da su gotove čokoladne figurice.

U svaku čašu stivite i po jednu jagodu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: