Švarcvald torta u posudi

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Švarcvald torta u posudi
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Ovo je jedna od najomiljenijih torti širom sveta, a poslužena na ovakav način, predstavlja se u punom svetlu"

Potrebni sastojci

  • čokoladna kora
  • tamna čokolada - 120 g, (60 - 70% kakaoa)
  • maslac - 113 g
  • šećer - 200 g
  • jaja - 2 komada (na sobnoj temperaturi)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • brašno - 95 g
  • trešnje/višnje
  • trešnje - 700 g /višnje u sirupu /
  • rakija - 2 kašike, Kirš
  • šećera - oko 40 g
  • krem Šantili
  • pavlaka - 400 ml, veliki procenat masnoće (35 - 40%)
  • šećer - 1 kašika
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 165 stepeni; Kvadratni kalup, 20/20 cm, nauljen i pokriven papirom za pečenje.

1. U posudu, na pari, stavite maslac i čokoladu. Istopite ih i skinite sa vatre. Dodajte šećer i vanilu. Mutite žicom veoma dobro. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite sa mućenjem do guste i sjajne smese.

Smesa - čokoladno testo, treba da bude glatka ali i teška, treba da se zadržava na žici i da klizi kao traka u posudu. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite na 165 stepeni oko 25 minuta. Izvadite iz rerne, okrenite na rešetku, skinite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.

2. Trešnje/višnje

Iscedite voće. Tečnost stavite u šerpu sa šećerom i na umerenoj vatri reducirajte tečnost oko 10-15 minuta. Sirup treba da od 240 ml bude na kraju oko 170-180 ml. Skinite sa vatre i dodajte Kirš. Prelijte plodove i ostavite ih na stranu dok se potpuno ne ohlade. Možete ih ostaviti i nekoliko sati, kako bi primili tečnost.

3. Krem Šantili:

Mikserom umutite pavlaku i šećer do gustog snega. Dodajte vanilu.

4. Sklapanje torte u činiji:

Ispečeno čokoladno testo nasecite na male pravougaonike i postavite ih po zidovima posude u jednom redu. Svaki pravougaonik prelijte sirupom. Voće rasporedite po želji oko čokoladnih komada i velikom kašikom prelijte sve umućenom pavlakom. Rasporedite.

Ponovo idu čokoladni pravougaonici, posipanje sirupom i ređanje voća. Sve prelijte pavlakom. Poravnite. Ostavite u frižideru na nekoliko sati da se ukusi spoje. Pre služenja ukrasite svežim voćem i narendajte tamnu čokoladu. Poslužite velikom kašikom.

Rakija od trešanja - Kirš je zaštitni znak ove torte. Teško se pronalazi, ali možete koristiti i drugo alkoholno piće sa jakim mirisom.

Tortu možete pripremiti sa trešnjama ili višnjama, ali je u originalu sa trešnjama i obavezno sa sosom od njih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: