Jednostavan čizkejk od banane

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
08/08/2017
"Evo ga, novi hit među slatkišima! Toliko nežan, mekan i ukusan čizkejk sa ukusom banane, verovatno niste probali "
Priprema25 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno55 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano404
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • čokoladni keks - 150 g
  • maslac - 50 g
  • liker od banane - 2 supene kašike
  • za smesu od banane
  • sir filadelfija - 300 g
  • banana - 1 velika, zrela
  • jaja - 2 koada
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • limun - 1/2
  • braon šećer - 50 g (može i normalan)
  • dulce de leche - 30 g
  • kukuruzno brašno - 1 supena kašika, fino, puna kašika
  • za toping od banane
  • banana - 1 komad
  • braon šećer - 2 supene kašike (može i normalan)
  • maslac - 20 g
  • voda - 20 ml
  • esencija ruma - 2 - 3 kapljice
  • za dekoraciju
  • grilijaš od badema - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za koru izmrvite keks na krupnije mrvice, stavite u najlon kesu i ogozgo pređite oklagijom. Možete koristiti i blender, ali onda bi bilo mnogo sitni, što je takođe prihvatljivo kao varijanta. Dobro ih pomešajte sa rastopljenim maslacem i likerom i rasporedite u kalup sa dnom koje se skida (prečnika 20-22 cm je idealan za ovu količinu smese).

2. Pritiskajte i poravnajte koru sa okrenutom stranom kašike. Stavite u prethodno ugrejanu rernu na 160 stepeni na 5 minuta, nakon toga ostavite sa strane.

3. Za smesu od banane umutite mikserom krem sir i šećer i postepeno dodajte jedno po jedno jaje, nemojte prestajati da mutite, dok se ne dobije glatka smesa.

4. Bananu izgnječite viljuškom i prelijte sokom od limuna i vanilin šećerom. Koru limuna izrendajte. Dodajte i ove sastojke u prethodnu smesu zajedno sa kukuruznim brašnom i mutite ponovo mikserom dok se ne sjedine.

5. U kalup, preko čokoladne kore sipajte pola smese i odozgo rasporedite dulce de leche, nakon toga sipajte i preostalu smesu i stavite u prethodno ugrejanu rernu na180 stepeni 15-20 minuta ili dok torta ne porumeni odozgo i po ivicama. Izvadite i ostavite sa strane.

6. Za toping isecite bananu na kružiće, a u 20 ml vode rastvorite kapljice esencije od ruma (umesto toga možete koristit 10 ml vode + 10 ml ruma)

7- U malu posudu na vatru stavite sve kašike šećera i vode sa rumom i sačekajte da počne da se karamelizuje. Čim se to dogodi odmah dodajte maslac i iseckanu bananu i kuvajte oko 2 minuta na umerenoj vatri.

8. Gotov toping se rasporedi na centar torte ili po celoj površini. Dekorišite grilijažom.

9. Čim se ohladi, čizkejk je gotov za konzumiranje. Otvorite kalup pažljivo, pre toga prođite nožem po ivicama kalupa.

Ispadne veoma vazdušast i in, zato parčiće secit odgovarajućim oštrim nožem bez da koristite previše snage.

Prijatan užitak čulima!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar