Način pripreme
1. Prelijte zrna leblebija vodom, toliko da ih prekrije bar tri prsta i ostavite da odstoje tako jednu noć.
2. Izbacite vodu, u kojoj su odstajali, nalijte novu i stavite ih na umerenu vatru zajedno sa lovorovim listom. Čim počne da izlazi pena, odstranite je pažljivo rupičastom kašikom i još pre nego što provri stavite šargarepu u veoma sitnim parčićima, slaninu i kobasicu (to je važno, jer ako se drugi sastojcu dodaju nakn što su provrele leblebije, prekinuće se proces kuvanja i one će ostati tvrde). Kuvajte sat vremena na umerenoj vatri. Ako je prilikom kuvanja neophodno dodati vodu obavezno treba da bude vrela.
3. Za to vreme iseckajte luk, beli luk, paprike i pradajz (najbolje bi bilo da je oljušteni od kore) i izdinstajte ih u maslinovom ulju i malo soli dok ne omekšaju. Dodajte alevu papriku i karanfilić i kuvajte još 5 minuta dok ne bude potpuno gotovo. Po želji pasirajte.
4. Čim je prošlo sat vremena i leblebije sa kobasicom i šargarepom su potpuno gotove, sipajte im ostalo već izdinstano povrće i kuvajte još oko 10 minuta, da se dobro pomešaju svi ukusu. Dodajte vodu, ako je mnogo uvrela.
5. Sklonite s vatre i poklopite poklopcem šerpu. Neka jelo ostane tako 15 minuta, nakon čega je spremno za serviranje.
6. Rasporedite u tanjire i pospite svaku porciju sitno iseckanim svežim peršunom.
Prijatno!