Način pripreme
Šaran se očisti od krljušti, peraja i iznutrica. Opere se hladnom vodom, ocedi se i začini solju.
U dubokom tiganju se izdinsta sitno isečen luk i čim omekša u njega se dodaje pirinač. Zaprži se dok ne postane prozračan.
Nakon toga nadev za punjenog šarana se začinjava solju i biberom i u njega se dodaju prethodno u vreloj vodi natopljene i oceđene brusnice, kao i namrvljeni pečeni kikiriki.
Dobijenim nadevom se puni unutrašnjost šarana.
Pripremljeni šaran sa nadevom se stavlja u posudu za pečenje, preliva se sa malo belog vina, poređaju se pored njega sveže biljke i pokriva se folijom.
Peče se oko 40 minuta na 200 stepeni sa folijom i nakon toga još 10 minuta bez folje.
Punjeni šaran sa pirinčem, brusnicama i kikirikijem se servira sa garnirungom po izboru.
Beleška: Sastojci za nadev šarana zavise od veličine ribe.
U mom slučaju imala sam viška i napunila sam tri paradajza.