Način pripreme
Volim da kuvam noću, rasteretim se i kao da sam najviše radno sposobna - ludost. Tako sam prethodne večeri pravila pečene krofne (za koje recept možete da nađete na sajtu) i trebala su mi samo žumanca za testo, belanca su ostala. Odmah su bili izmišljeni - postaće orasnice. Mnogo ih volim, a odavno ih nisam pravila - greška je trebalo da bude ispravljena.
I budući da nisam za standardno pravljanje recepata (sve treba da bude adaptirano), rešila sam da mogu da obogatim standardne orasnice s mojim drugim omiljenim - sušenim brusnicama. Ispale su jednostavno vau - lako hrskave iznutra, sa mekim, lepljivim centrom - sjajne! Tako da ako vam se jede nešto slatko, ali vam se ne stoji ceo dan u kaznenom ćošku, ovi kolačići su za vas.
Kad su u pitanju belanca - dobro je da su odstojala, jer se prilikom mućenja bolje homogenizuju. Razume se, i da koristite sveže odvojeno belance - opet će ispasti kako treba.
Drugo - posuda i žice na mikseru treba da budu apsolutno suvi. Tako smo sigurni da će se dobiti tvrdi sneg.
U suvu posudu stavljamo belanca, prstohvat soli i počinjemo da mutimo Dodajemo malo po malo šećera u prahu, vanilu i sok od limuna i mutimo dok se ne dobije tvrd sneg.
Orasi i brusnica se sameljiu odvojeno u secku. Dodajemo ih umućenim belancima i mešamo drvenom varjačom dok se smesa potpuno ne homogenizuje.
Postavite pljosnatu posudu za pečenje papirom. Pomoću kašike zagrebemo smesu i oblikujemo kolačiće po svom ukusu.
U principu orasnice se ređaju na odstojanju jedna od druge, jer se otpuste i rašire. Ali moje su se, može zbog brusnica, pre blago podigle nego razlile - ali ipak, ostavljajte rastojanje.
Pecite orasnice u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni dok ne dobiju blago braon boju, što će biti za oko 25 minuta.
Iii pazite da se ne opečete - nećete im odoleti, poželećete da ih probate odmah.
Možete da ih stavite u teglu za duže čuvanje, ako je to uopšte moguće - vidite koliko je u mojoj tegli ostalo...