Način pripreme
Za paradajz sos:
paradajz - 2 kg
bosiljak
Očistite paradajz i isecite na dva dela. Izvadite semenke uz pomoć kašike. Stavite ih u šerpu na tihoj vatri da vru. Kad provru ih poklopite. Kad puste sok ih pasirajte i ostavite u šerpi bez poklopca dok ne ispari voda. Sos je gotov kad se potpuno zgusne. Dodajte nekoliko listića bosilka i ostavite sa strane.
Za bešamel sos:
maslac - 50 g
brašno - 50 g
sveže mleko - 72 l
muskantni oraščić - 1/2 kašičice
so
biber
U maloj šerpu rastopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano mešajte. Nakon toga se lagano sipa mleko i nastavljamo sa mešanjem, dok ne počne da vri. Posolite, smanjite ringlu i ostavite na oko 20 minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i stavite prstohvat muskantnog orašćica.
Za kore za lazanju:
jaja - 5 komada
brapno - 500 g
Brašno se proseje i u udubljenje u sredini se dodaju jaja. Zamesite meko i elastično testo, ako je potrebno dodajte 1-2 supene kašike tople vode ili možda još brašna. Sve zavisi o veličine jaja. Gotovo testo uvijte u najlon oliju i ostavite na suvom i hladnom mestu 30 minuta. Kad testo odstoji još više je elastično. Pospite brašnom radnu površinu i kad premesite razvucite koru debljine 0.5 cm. Isecite na pravougaonike veličine 20x14 cm.
Za lazanju:
Isecite mocarelu na kriške i vratite u rižider da se osuši. Pripremite bolonjeze sos tako što u velikoj posudi izdinstate šargarepu, luk, i slaninu. Dodajte i mleveno meso sa vinom. Posle i paradajz sos, so i pokrijte poklopcem. Ostavite da vri bar 2 sata na tihoj vatri.
U međuvremeu ako radite sa gotovim korama za lazanje, treba da ih skuvate u šerpi sa posoljenom vodom i 2 supene kašike maslinovog ulja. Kad omekšaju se ocede na krpi.
Sada da spojimo Lazanju:
U namazan pleh se sipa bešamel sos, pokrivate korama i nakon toga bolonjeze sos. Nakon toga se stavlja red mocarele i posipa parmezanom. Pokriva se još jednim slojem kora i proces se ponavlja, nakraju se završava korama , za poslednji sloj se pomeša malo od preostalih soseva, dok se ne dobije roze sos. Kore se namažu i pospu parmezanom. Peče se na 180 stepeni 30 minuta. Izvadite da se ohladi, isecite na kockice i servirajte sa listićima bosiljka za ukras.