Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja od A do Š

Lazanja od A do Š

Maria PetrovaMaria Petrova
Početnik
9141
Lazanja od A do Š
Fotografije: Maria Petrova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
5
"Proveren recpet za lazanju iz klasične Biblije italijanske kuhinje"

Potrebni sastojci

  • paradajz sos - 750 ml
  • slanina - 100 g
  • luk - 1/2 glavice
  • šargarepa - 1 komad
  • mleveno meso - 800 g
  • vino - 1/2 šolje
  • kore za lazanju - 500 g
  • mocarela - 500 g
  • sos bešamel - 300 ml
  • parmezan - 30 g
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Za paradajz sos:

paradajz - 2 kg

bosiljak

Očistite paradajz i isecite na dva dela. Izvadite semenke uz pomoć kašike. Stavite ih u šerpu na tihoj vatri da vru. Kad provru ih poklopite. Kad puste sok ih pasirajte i ostavite u šerpi bez poklopca dok ne ispari voda. Sos je gotov kad se potpuno zgusne. Dodajte nekoliko listića bosilka i ostavite sa strane.

Za bešamel sos:

maslac - 50 g

brašno - 50 g

sveže mleko - 72 l

muskantni oraščić - 1/2 kašičice

so

biber

U maloj šerpu rastopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano mešajte. Nakon toga se lagano sipa mleko i nastavljamo sa mešanjem, dok ne počne da vri. Posolite, smanjite ringlu i ostavite na oko 20 minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i stavite prstohvat muskantnog orašćica.

Za kore za lazanju:

jaja - 5 komada

brapno - 500 g

Brašno se proseje i u udubljenje u sredini se dodaju jaja. Zamesite meko i elastično testo, ako je potrebno dodajte 1-2 supene kašike tople vode ili možda još brašna. Sve zavisi o veličine jaja. Gotovo testo uvijte u najlon oliju i ostavite na suvom i hladnom mestu 30 minuta. Kad testo odstoji još više je elastično. Pospite brašnom radnu površinu i kad premesite razvucite koru debljine 0.5 cm. Isecite na pravougaonike veličine 20x14 cm.

Za lazanju:

Isecite mocarelu na kriške i vratite u rižider da se osuši. Pripremite bolonjeze sos tako što u velikoj posudi izdinstate šargarepu, luk, i slaninu. Dodajte i mleveno meso sa vinom. Posle i paradajz sos, so i pokrijte poklopcem. Ostavite da vri bar 2 sata na tihoj vatri.

U međuvremeu ako radite sa gotovim korama za lazanje, treba da ih skuvate u šerpi sa posoljenom vodom i 2 supene kašike maslinovog ulja. Kad omekšaju se ocede na krpi.

Sada da spojimo Lazanju:

U namazan pleh se sipa bešamel sos, pokrivate korama i nakon toga bolonjeze sos. Nakon toga se stavlja red mocarele i posipa parmezanom. Pokriva se još jednim slojem kora i proces se ponavlja, nakraju se završava korama , za poslednji sloj se pomeša malo od preostalih soseva, dok se ne dobije roze sos. Kore se namažu i pospu parmezanom. Peče se na 180 stepeni 30 minuta. Izvadite da se ohladi, isecite na kockice i servirajte sa listićima bosiljka za ukras.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: