Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Sladoled sa toplom čokoladom pod krovom od badema

Sladoled sa toplom čokoladom pod krovom od badema

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Sladoled sa toplom čokoladom pod krovom od badema
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Toplo i hladno - pravi izazov za jednog kuvara"

Potrebni sastojci

  • sladoled od vanile - 500 ml
  • za cigle od badema
  • brašno - 25 g
  • bademi - 100 g mlevenih
  • bademi - 50 g usitnjenih
  • maslac - 30 g
  • belance - 2 kom.
  • šećer u prahu - 90 g
  • so - prstohvat
  • za topli čokoladni preliv
  • crna čokolada - 160 g
  • sveže mleko - 60 ml
  • maslac - 35 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremiti hrskavo iskušenje od badema. U posudi dobro sjediniti maslac (sobne temperature) sa šećerom. Nakon toga, dodati belanca i mutiti mikserom. Staviti i obe vrste badema, prstohvat soli i na kraju brašno, uz sejanje. Mešati dok smesa ne postane homogena, pa ostaviti da odstoji 30 minuta do sat vremena u frižideru.

2. U tavi, prekrivenoj papirom za pečenje, ređati po kašiku od smese, sa rastojanjem, pa donjom stranom kašike razvući smesu kružnim pokretima, praveći krug ili malo duguljastu formu, debljine oko 2 mm ili malo više.

3. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, oko 10 minuta, ali obavezno proveravati. Kada porumeni, crep od badema je gotov.

4. Važno je biti brz kada se crep vadi iz rerne, da bi dobile upravo taj oblik, dok su još vruće i mekane. U tu svrhu, pripremiti čaše (položene) ili debelu oklagiju (ili bilo koji predmet cilindričnog oblika), pa svaki keksić zalepiti na predmet, da se dobije oblik crepa. Ostaviti da se ohlade.

5. Pripremiti topli čokoladni preliv na sledeći način: maslac sa čokoladom i mlekom rastopiti na pari.

6. U odgovarajuće posude za serviranje staviti jednu ili dve kugle sladoleda, preliti toplom čokoladom, pa odozgo postaviti krov od jednog do dva hrskava bademova crepića.

7. Servirati odmah, jer će se, ukoliko se odmah ne konzumira, sladoled brzo otopiti, čokolada - ohladiti, a cilj je da se oseti kontrast ledenog i vrućeg.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: