Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Savršena torta Šahovska tabla

Savršena torta Šahovska tabla

Dora GrozevaDora Grozeva
Pomoćnik kuvara
8521423
Savršena torta Šahovska tabla
Fotografije: Dora Grozeva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Savršena torta nije ona koja će vas matirati na trećem parčetu, nego ona koja će se osladiti celoj porodici"

Potrebni sastojci

  • za belu koru
  • jaja - 5 komada /od kojih se odvaja 1 žumance za krem/
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • ulje - 1 supena kašika
  • za tamnu koru
  • jaja - 5 komada /od kojih se odvaja 1 žumance za krem/
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • ulje - 1 supena kašika
  • kakao - 2 - 3 supene kašike
  • za krem
  • sveže mleko - 1 l
  • maslac - 125 g
  • brašno - 6 supenih kašika
  • šećer - 1 šolja
  • žumanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Žumanca se odvajaju od belanaca. Žumanca se umute sa šećerom dok se ne udvostruče. Belanca se umute na mekan sneg. Dodaje se ulje i brašno i 1/4 umućenih belanaca na sneg u smesu od žumanaca. Muti se još malo dok se ne dobije homogena smes i dodaje u preostala belanca.

Smesa za tamnu koru se priprema na isti način, u brašno se dodaje kakao ili kafa u prahu. Dve kore se peku na 200 stepeni dok ne budu gotove. Ohlade se dok se priprema krem.

Rastopimo maslac u vrelom mleku sa šećerom; rastvoreno brašno u dovoljno vode - za gustu, tečnu kašu, koja se lagano dodaje u vrelo mleko sa maslacem dok se ne dobije lep gladak krem. Na kraju se dodaje umućeno žumance. Posipa se sa 1-2 vanile. I krem je gotov.

Počinje oblikovanje. Seče se obruč od bele i tamne kore, nakon toga još jedan obruč od dve kore.. i tako po četiri obruča od dve kore i po jedan mali krug, prečnika 3-4 cm ostaje u sredini kora.

Ne znam da li sam pravilno objasnila... U kalup za tortu se sipa krem - tanak sloj i stavlja se najveći obruč od svetle kore. Sipa se od krema, tako da zalije ivice i stavlja se sledeći obruč od tamne kore, ponovo krem i ponovo manja svetla kora... tamna i završavamo sa preostalim malim, svetlim krugom.

Odozgo se sipa krem i ređa se drugi red, počinjemo sa preostalim - taman, svetao itd. Odozgo se namaže kremom i ukrasi po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: