bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići za svadbu

Keksići za svadbu

Keksići za svadbu
Fotografije: Maria Simova
23/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema300 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno360 min.
Porcije80
"Originalan recept koji ostavlja utisak. Izuzetno, do najsitnijih detalja"

Potrebni sastojci

  • kore za tortu - 1 pakovanje
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1.5 šolja, kristal
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • sveže mleko - 1/2 litre
  • ekstrakt ruma - po ukusu
  • vanila - 2 kesice
  • suvo voće - 200 g (ananas, višnje i jagode)
  • orasi - 300 g
  • kokosovo brašno - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pažnja! Ovi keksići su mnogo efektni (na ukus), odgovaraju najviše za svadbu, njihovo pravljenje traži mnogo vremena i strpljenja.

Vreme za pripremu: miminum 5 sati.

Krupno suvo voće (ananas i jagode) se iseku na veoma sitne komade i stavljaju se u posebnu posudu. Orasi se samelju na brašno (sa mašinicom za mlevenje) ili se sitno izrendaju i pomešaju sa kokosovim brašnom u posebnoj širokoj i dubokoj posudi.

Jaja se stavljaju u posudu sa neutralnom oblogom (emajliranu ili duraleks), prelivaju se sa 1 šoljom šećera, posuda se stavlja u veću posudu sa vodom, da dostiže do sredine nivoa druge posude (pravi se para). Jaja se na pari mute žicom, dok smesa ne počne da pada teško na trake žice. Posuda sa kremom se vadi iz druge posude sa vodom, nastavljamo da mešamo, dok se ne ohladi. Ako se ostavi sama da se ohladi, uhvatiće tvrdu koricu, što nije poželjno.

Maslac se umuti na penu sa šećerom u prahu i vanilom. U njega se, kašika po kašika, dodaje hladna smesa od jaja, stalno se meša. Tako smo nakon sat i nešto gotovi sa kremom.

Na dno male šerpe ili malog dubokog tiganja karamelizujemo malo šećera. Dodajemo mleko sa 3-6 supenih kašika šećera. Stavimo da provri, dobro mešamo i ostavljamo da se ohladi. Nakon toga začinimo ekstraktom ruma.

Sa ovom smesom natopimo kore, neposredno pre izrezivanja.

Uz pomoć čaše za rakiju malog prečnika (so 3 cm) ili nečim drugim (naprimer plastičnim čepom istog prečnika) od kora isečemo krugove i stavljamo u odgovarajuću posudu (naprimer pleh).

Sada već na stolu ispred sebe imamo: pleh sa krugovima, posudu sa kremom, posudu sa sitnim voćem, i posudu sa orasima. Svaki krug namažemo sa malo krema, preko njega 3 parčeta voća, posle drugi krug, namažemo ga sa svih strana kremom i uvaljamo u smesu od oraha i kokosovog brašna.

Dobija se nešto kao loptica. Nakon 3 sata, široki stakleni tanjir se napunio ovim lopticama, oni su u stvari “praznični kolačići” (treba da bude oko 70-80 komada). Stavljamo ih n ahladno mesto, da bi krem mogao da se stvrdne, i posle (prilikom jedenja) se radujemo neočekivanim ovacijama.

A da, zamalo da zaboravim! Prilikom sečenja kora, ostaju isečci koji se mogu izmrviti sa delom krema,

može im se dodati malo kakaoa i čokolade istopljene na pari, oblijuju se kuglice, u sredinu se stavlja suvo voće i uvaljaju se u mesu od oraha i kokosa.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: