Ludogorski kebap

Ludogorski kebap
Fotografije: Mariana Tsvyatkova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
2
"Vreme je za jednu pravu klasiku. Ostaćete očarani ovim starobugarskim receptom sa krtom svinjetinom, pečurkama i povrćem u đuvečari"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 300 g
  • pečurke - 200 g sveže ili sterilisane
  • luk - 1 glavica
  • topljeni sir - 60 g (2 trougla)
  • jaja - 2 komada
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusa
  • čubar - po ukusu
  • biber - po ukusu (ili drugi začini)
  • ulje - 2 - 3 supene kašike za prženje (ili druga mast)
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno iseckano meso kuvamo oko 15 minuta. Kad ga ocedimo iz tečnosti, dinstamo u malo masti.

Čim vidite da je počelo da menja boju, stavite odmah iseckan luk i iseckane pečurke. Poklopite i ostavite tako dok pečurke ne omekšaju i smesa se ne zgusne.

Začinite, promešajte i skinite sa vatre. Prebacite jelo u dve đuvečare, u svaku porciju stavite po jedan komad topljenog sira.

Dodajte i po jedno umućeno jaje u svaku posudu. Poklopite đuvečare i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-ak minuta. Nakon toga ostavite jelo da se malo ohladi. Servirajte sa salatom u zavisnosti od sezone i prepečenim hlebom.

Napomena: Ja sam iz rodnog mesta Penče Kubadinskog i ovaj kebap je njegov specijalitet, koji sam naučila od njegovog kuvara. U originalnom receptu ovaj kebap se priprema sa mesom divlje svinje. Đuveči se mogu zapeći i u halogenoj rerni - na donjem roštilju 15 minuta na 225 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: