Način pripreme
Suja kebap je ustvari tipična afrička ulična hrana. Obično se priprema sa govedinom ili piletinom, takođe i sa mlevenim mesom, začini se pikantno. Iako se zobg religijskih razloga ne jede sa svinjetinom, sa njom takođe može biti ukusan i možete eksperimentisati. Tradiconalno se servira sa svežom salatom. Interesantno i u različitoj varijanti za roštilj i sa prijatnim društvom!
Počinjemo sa obradom mesa. Dobro operemo pileće grudi i sečemo ih na male komade. Uz pomoć četke namažemo uljem ražnjiće i poređamo po njima nekoliko ivica mesa. Ponovo ih namažemo četkom.
Pripremamo smesu sa začinima u ravnom tanjiru ili direktno na dasci - dobro promešamo suvi beli luk i luk, so, biber i dve vrste aleve paprike. Svaki ražnjić dobro uvaljamo u začine. Izgnječimo kikiriki krupnije i sipamo u isti tanjir, u kojem smo pripremili suvu smesu. Ponovo uvaljamo pritiskajući lagano.
Gotove ražnjiće možemo peći napolju na roštilju, nakon što ga namažemo lukom. U domaćim uslovima najbolje da ih stavimo na namazanu rešetku, ispod nje da stavimo pleh, obložen papirom za pečenje da se sakuplja ono što padne. Pečemo u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni.
Za salatu pripremamo kupus, isečen na sitne trakice. Crveni luk isečemo na tanke polumesece. Od krastavaca i paradajza takođe oblikujemo fine kriške. Pomešamo svo povrće i začinimo solju, uljem i sokom od pola limuna.
Drugu polovinu isečemo i staljamo na tanjir pored salate, preko poređamo ražnjiće.