Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa Lukom»Pita sa lukom i komadićima mesa

Pita sa lukom i komadićima mesa

Elena Stefanova JordanovaElena Stefanova Jordanova
Inovator
4621842k120
Pita sa lukom i komadićima mesa
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 4
24/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Sočno meso sa neodoljivim mirisom toplog hleba - i ako ovo nije savršeno jelo, pozdrav"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 200 g
  • voda - 100 ml
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulja - 2 supene kašike
  • brašno - oko 500 g
  • svinjsko meso - 300 g, od vrata
  • luk - 3 glavice
  • praziluk - 3 struka
  • paradajz - 100 g, mleven
  • kumin
  • čubar
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

U mlakoj vodi izmrvite kvasac i dodajte šećer. Pokrijte i ostavite da se aktivira. Napravite udubljenje u brašnu i stavite ulje, kiselo mleko, so i kvasac.

Zamesite meko testo, koje se ne lepi. Prebacite ga u namazanu posudu, pokrijte i ostavite da se udvostruči. Za to vreme pripremite nadev. Isecite meso na sitne komade. Ugrejte mast i stavite ga da se prži.

Čim se malo proprži, dodajte iseckan stari luk i praziluk. Pržite dok ne bude potpuno gotovo, mešajte periodično. Dodajte paradajz, začine i promešajte. Ostavite da se krčka 2-3 minuta i skinite sa vatre.

Nadošlo testo se deli na dva dela, jedan deo treba da bude veći. Razvucite dva kruga velićine pleha koji ćete koristiti, jedan treba da bude veći. Uzmite veći deo i stavite ga u namazan i brašnom posut kalup.

Razvucite testo prstima da ga ima i po ivicama pleha. Ja sam koristila pleh prečnika 33 cm. Odozgo ravnomerno sipajte hladan nadev. Stavite drugi list testa i poklopite ivice da se nadev zatvori. Viljuškom napravite nekoliko rupica.

Pokrijte i ostavite ponovo da nadođe. Namažite pitu od luka vodom i stavite da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: