Način pripreme
Rerna - 170 stepeni.
Pljosnat pleh, obložen papirom za pečenje.
Kalupi za sečenje - zvezda.
Radi se mikserom.
U posudi miksera se pomešaju brašno, šećer, so, kada - kapučino u prahu i rendana čokolada. Dodaje se mekani maslac i jaje. Muti se na srednjoj brzini miksera oko 3 minuta, sastojci se lepo pomešaju. Treba da se dobije glatko testo, koje se uvija u foliju i stavlja u frižder na dva sata.
Kad se testo dovoljno ohladi, stavlja se na brašnom posutu radnu površinu, deli se na dva dela, jedan se stavlja ponovo u frižider, a drugi se razvlači oklagijom na krug/pravougaonik debljine oko 3 mm. Kalupom, malo posutim brašnom, seku se keksići - zvezdice.
Kad završimo sa testom, ostaci se stavljau u drugi deo testa iz frižidera, koji se takođe razvija i izrežu se oblici. Keksići se stavljaju na papir za pečenje u pleh.
Peče se na 170 stepeni oko 10-12 minuta. Potpuno se ohlade.
Marcipan na sobnoj temperaturi se razvuče oklagijom i istim kalupom se iseku zvezdice. Ne tanje od 5 mm, a može i malo deblje.
Osnova svakog keksića se namaže glazurom od šećera u prahu, belanca i soka od limuna - treba da bude gusta, zalepi se zvezdica od marcipana i poklopi se drugom keksićem. Keksići se lagano pritiskaju.
Uz pomoć tankog šprica se stavlja bela čokolada. Ostavljamo da se osuši na sat na sobnoj temperaturi.
Napomena: Marcipan od badema se prodaje u prodavnicama. U kocki je. Slikaću ga, nadam se da ga nećete prihvatiti kao reklamu, ali ovaj koji koristim je veoma dobar i preporučujem ga.
Meni je trebalo malo više od 200 g marcipana - oko 300. Zato što sam ga dugo držala na sobnoj temperaturi, omekšao je i zato nisam stavljala glazuru za lepljenje između keksa, kao što je u receptu. Lagano pritiskam keks sa svih strana, da bi se video nadev.