Način pripreme
Kolač se priprema 15-20 dana pre Božića ili praznika kada će se jesti!
Voćna smesa koja se priprema prethodnog dana.
pOmešajte, uvijte ufoliju i ostavite na hladnom mestu;
500 g suvog grožđa
100 g suvih kajsija - sitno iseckanih
150 g suvih trešanja - isečenih na pola
100 g oraha, iseckanih
100 g badema, iseckanih
75 g kore od pomorandže, sitno iseckane
izrendana kora jednog limuna
sok od 1 limuna
4 supene kašike soka od pomorandže
100 ml konjaka
1 supenu kašiku cimeta
1 supenu kašiku mlevenog karanfilića
1 kašičicu mlevenog đumbira
Drugog dana:
Uključite rernu na 140 stepni.
Prosejte 350 g brašna.
Dno i ivice kalupa obložite papirom za pečenje. Ja koristim metalnu kutiju sa poklopcem, u kojoj posle čuvam kolač, ona se dobro zatvara.
U posudu stavite 350 g maslaca, 3 supene kašike bagremovog meda, 200 g smeđeg šećera i 150 g belog šećera.
Smesu mutite mikserom 7-8 minuta, dok se ne dobije krem, nakon toga dodajte jedno po jedno 6 jaja, nakon svakog mutite smesu i stavljajte po 1 supenu kašiku brašna, mutite i tek odna staivte sledeće jaje i tak odo šestog jajeta.
Dodajte polovinu preostalog brašna, pomešanog sa praškom za pecivo i voćnu smesu. Dobro promešaje i stavite preostalo brašna, ponovo mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Sipajte je u kalup, dobro poravnajte odozgo. Kalup je prečnika 22 cm i visine 17 cm.
Odozgo staivte dupli papir za pečenje, zavežite oko kalupa/kutije/kao teglu za slatko (ja ne vežem, stavljamo poklopac na kutiju da ulegne i stoji savijene kad skinem poklopac).
Tako zapakovan kolač se peče od 1 sat do 1 i 50 minuta.
Kad se ispeče na nekoliko mesta izbušitei čačkalicom za zube i prelijte sa 5 supenih kašika ruma, ostavite tako 30 minuta nakon toga izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.
Nakon toga uvijte u foliju, stavite u metalnu kutiju i na hladnom mestu čuvajte do Božica, tkom nekoliko dana /2-3/ se prska rumom. A da se ne napijemo od keksa za praznikm rum možete razrediti sa malo soka od pomorandže ili čaja. Možete ukrasiti kremom po želji, ušećerenim ili suvim voćem, možete jesti i ovako!