Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Božični kolač

Božični kolač

GALYa DUMANOVAGALYa DUMANOVA
Šef kuhinje
12730304
Božični kolač
Fotografije: GALYa DUMANOVA
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
190 min.
Porcije
8
"Evo jednog odličnog kolača, koji možete pripremiti za Božić, ali i uvek kad god vam se jede nešto slatko"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • suvo grožđe - 500 g
  • suve kajsije - 100 g, sitno iseckane
  • suve trešnje - 150 g, isečene na pola
  • orasi - 100 g, iseckani
  • bademi - 100 g, iseckani
  • kora od pomoradnže - 75 g, sitno iseckana
  • kora od limuna - kora od jendog limuna, izrendana
  • sok od limuna - od jednog limuna
  • sok od poorandže - 4 supene kašike
  • konjak - 100 ml (ja sam stavila Kapetan fred)
  • cimet - 1 supena kašika
  • karanfilić - 1 supena kašika, mleven
  • đumbir - 1 kašičica, mleven
  • maslac - 350 g
  • med - 3 supene kašike, bagremov
  • smeđi šećer - 200 g
  • šećer - 150 g
  • brašno - 350 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Kolač se priprema 15-20 dana pre Božića ili praznika kada će se jesti!

Voćna smesa koja se priprema prethodnog dana.

pOmešajte, uvijte ufoliju i ostavite na hladnom mestu;

500 g suvog grožđa

100 g suvih kajsija - sitno iseckanih

150 g suvih trešanja - isečenih na pola

100 g oraha, iseckanih

100 g badema, iseckanih

75 g kore od pomorandže, sitno iseckane

izrendana kora jednog limuna

sok od 1 limuna

4 supene kašike soka od pomorandže

100 ml konjaka

1 supenu kašiku cimeta

1 supenu kašiku mlevenog karanfilića

1 kašičicu mlevenog đumbira

Drugog dana:

Uključite rernu na 140 stepni.

Prosejte 350 g brašna.

Dno i ivice kalupa obložite papirom za pečenje. Ja koristim metalnu kutiju sa poklopcem, u kojoj posle čuvam kolač, ona se dobro zatvara.

U posudu stavite 350 g maslaca, 3 supene kašike bagremovog meda, 200 g smeđeg šećera i 150 g belog šećera.

Smesu mutite mikserom 7-8 minuta, dok se ne dobije krem, nakon toga dodajte jedno po jedno 6 jaja, nakon svakog mutite smesu i stavljajte po 1 supenu kašiku brašna, mutite i tek odna staivte sledeće jaje i tak odo šestog jajeta.

Dodajte polovinu preostalog brašna, pomešanog sa praškom za pecivo i voćnu smesu. Dobro promešaje i stavite preostalo brašna, ponovo mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

Sipajte je u kalup, dobro poravnajte odozgo. Kalup je prečnika 22 cm i visine 17 cm.

Odozgo staivte dupli papir za pečenje, zavežite oko kalupa/kutije/kao teglu za slatko (ja ne vežem, stavljamo poklopac na kutiju da ulegne i stoji savijene kad skinem poklopac).

Tako zapakovan kolač se peče od 1 sat do 1 i 50 minuta.

Kad se ispeče na nekoliko mesta izbušitei čačkalicom za zube i prelijte sa 5 supenih kašika ruma, ostavite tako 30 minuta nakon toga izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.

Nakon toga uvijte u foliju, stavite u metalnu kutiju i na hladnom mestu čuvajte do Božica, tkom nekoliko dana /2-3/ se prska rumom. A da se ne napijemo od keksa za praznikm rum možete razrediti sa malo soka od pomorandže ili čaja. Možete ukrasiti kremom po želji, ušećerenim ili suvim voćem, možete jesti i ovako!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: