Način pripreme
Rerna se ugreva na 170 stepeni. Priprema se ravan pleh obložen papirom za pečenje. Lešnici treba da budu iseckani na krupnije komade i zapečeni. U posudi se pomeša espreso, sveže mleko, jaje i vanila. Muti se žicom.
U posudi miksera se muti brašno i šećer, soda, prašak za pecivo, so i svi suvi začini na slaboj brzini da se dobro pomeša. Postepeno se dodaje tečna smesa i muti se, dodaju se lešnici i čokolada i oblikuje se testo, koje je veoma lepljivo.
Vadi se iz miksera i stavlja preko brašnom posute radne površine. Deli se na dva jednaka dela i rukama, posutim brašnom se oblikuje cilindar dužine 25 cm i širine 5 cm. Stavlja se u pleh za pečenje na rastojanju između dva cilindra oko 5 cm.
Peče se na 170 stepeni oko 35 minuta sa ventilatorom. Kad budu gotove piškote, ostavljau se na 10 minuta u plehu i nakon toga se vade i hlade na rešeci. Hladne se seku po dijagonali, na debljinu od 2 cm, veoma oštrim reckastim nožem.
Kriske piškota se stavljaju u ravan položaj i peku 5 minuta, da se osuše i postanu hrskave, nakon toga se okreću i ponovo peku 5 minuta.
Napomena: U originalnom receptu je sa mlevenim karanfilićem, ali ja sam ga zamenila muskantnim oraščićem. Pečem sa ventilatorom. Piškote se čuvaju dugo vremena u zatvorenoj kutiji.
----------------------------------
Ime Biscotti se koristi, od strane italijana, za dug i izvijen keks i na počerku je bila korišćena i namenjena za potapanje u vino ili kafu. Ime dolazi od Bis - što znači dva puta da se ponovi i Cotto - keks i uvek je pečen ili kuvan.
Neke piškote su sa maslacem, ali ova ima osnovo suve sastojke. Karakteristično je da je uvek u dijagonalnoj fromi i uvek se peče dva puta, da bi bila prepečena i suva sa dugim rokom trajanja.