Način pripreme
Keks se izamrvi ili samelje u blenderu. Nakon toga mu se dodaju tri kašike maslaca i sve se promeša. Smesa se sipa u kalup sa pokretnim prstenom, postavljen papirom za pečenje i pritisne se kašikom da se formira kora od keksa.
Za ovaj recept neophodan je kalup prečnika 16 cm. Nažalost nisam imala takav i koristila sam veći. Iz tog razloga raznobojni slojevi ovog kolača liče jedan na drugi. Kalup se stavlja u frižider da se stegne kora.
Voće se opere i stavlja u malu šerpu zajedno sa tri kašike šećera i jednom kašikom svežeg soka od limuna. Voće se zagreje na ringli toliko da pusti sok i da se šećer rastopi. Ono treba da ostane celo, a ne da se pretvori u kašu. Na kraju se dodaje trećina želatina rastvorena na vodenoj pari.
U odvojenoj posudi se pomešaju krem sir, kiselo mleko, tri kašike šećera i jedna kašika soka od limuna. Svi sastojci se dobro promešaju u homogenu, glatku smesu. Na kraju se dodaje ostatak želatina, pripremljen prethodno na pari.
Smesa se podeli na tri dela. U prvi deo se sipa samo sok koji se odvojio od voća i meša se da se smesa oboji. U drugi deo se stavlja samo voće i opet se meša, a treći se ostavlja beo.
Vadi se ohlađeni kalup i na koru se izliva najtamnija smesa s voćem. Da bi se krem brže stegao, kalup se stavlja u zamrzivač na 20 minuta. Vadi se i preko već stegnutog sloja se sipa smesa pomešana samo sa sokom od voća. Rasporedi se ravnomerno i stavlja opet u zamrzivač. Nakon što se stegne raspodeli se preostali beli krem. Stavlja se u frižider i nakon što se i on stegne čizkejk se ukrašava svežim voćem.
Ja sam dobila samo dva sloja jer mi je kalup bio dosta veliki, a i u boji nije bilo velike razlike. Ali uprkos svemu ispao je veoma ukusan desert.