Način pripreme
Ovaj ukusni čizkejk je veoma populatan i u izraelskoj kuhinji za Šavut (Shavuot) koji se praznuje od 16. maja do 18. maja. Šavut takođe označava početak nove poljoprivredne sezone. Prema tradiciji treba da se jedu mlečni proizvodi poput sira, čizkejka i drugih recepata sa mlekom.
Zagrejte rernu do 200°C. Dno kalupa od 22 ili 26 cm obložite papirom za pečenje. Izaberite kalup sa pokretnim dnom prema visinu koju želite da ima mlečni kolač. Ja sam izabrala veći da bi bio niži čizkejk sa malinama.
Naprskajte samo malo nelepećim sprejem za kuvanje.
Odvojte jaja. Umutite belanca sa solju, polovinom šećera i polovinom limunovog soka dok ne postanu tvrdi. Umutite žumanca sa ostalim šećerom dok se ne zgusti.
Mikserom na niskom ubrzanju umutite vanilu, sir, limunov sok dok se ne pomešaju.
Kombinujte umućena jaja sa smesom od krem sira, uz pažljivo mešanje. Dodajte maline i sipajte u kalup.
Pecite 10 minuta na 200°C i nakon toga uključite rernu na 150°C i pecite još 40 minuta.
Kada gornji deo kolača postane zlatkast, isključite rernu i držite vratašca rerne otvorena.
Ostavite da se ohladi još sat vremena u rerni.
izvadite i nastavite sa hlađenjem na rešetci.
Za toping:
Sjedinite kiselu pavlaku, šećer i vanilu.
Rasporedite po čizkejku. Možete da zapečete na 5 minuta ili direktno da servirate.
Uživajte u izraelskom čizkejku sa malinama za Šavut!