Način pripreme
Rerna - 175 stepeni;
Pravougaoni kalup, pokriven papirom za pečenje 26/12 cm.
Trešnje se očiste od koštica i stave u posudu. Preliju se konjakom, šećerom i cimetom i ostave da se mariniraju dok se ne pripremi osnovna smesa. Ostavljaju se sa strane. Pre nego što se stave u testo pospu se skrobom.
Čokoladni sloj:
Čokolada i maslac se stave u posudu na slabu ringlu da se rastope. Može da se koristi i mikrotalasna dok se ne dobije ujednačena smesa. Ohlade se.
Jaja i šećer se umute dok ne pobele ili dok smesa ne počne da pada sa miksera kao traka. Dodaju se so i vanila. Meša se. Pažljivo se pomešaju sa čokoladnom smesom sa špatulom ili na najslabijem stepenu miksera.
Brašno i prašak za pecivo se promešaju, proseju se i dodaju iz tri puta u čokoladnu smesu. Meša se špatulom dok ne postane homogeno. Ostavlja se sa strane.
Beli sloj:
Krem sir, šećer, jaja, vanila i narendana kora limuna se stave u blender i umute se u gladak krem.
U posudu za pečenje, podmazanoj i pokrivenoj papirom za pečenje, se sipa čokoladna smesa. Rasporedi se špatulom. Odozgo se sipa bela smesa. Poređa se više voća i pokrije se čokoladnim testom, ponovo belom smesom, drugim delom voća i završava se čokoladnom smesom.
Peče se na 175 stepeni oko 40-45 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Nakon što se kolač potpuno ohladi, vadi se iz kalupa. Iseče se na pravougaone parčiće.
Dekoriše se voćem ili čokoladnim prelivom ili topingom od karamela, kuglom umućene pavlake, sladoledom.
Toping od karamela:
šećer - 70 g
maslac - 30 g
pavlaka visokog procenta - 100 ml
U posudu se sipa šećer i na slaboj ringli se ostavi da se karamelizuje u svetli karamel. Dodaje se maslac, meša se energično dok se potpuno ne istopi i sipa se pavlaka i meša se. Sklanja se sa ringle i hladi se.
Beleška: Raskošan kolač sa trešnjama. Oseća se prijatan konjak, cimet, kora limuna, sočan i sa čokoladnim ukusom.
Koristila sam krem sir Filadelfija, ali može da se zameni nekim drugom vrstom neslanog krem sira.