Način pripreme
U posudi sa posoljenom vodom skuvajte prethodno oljušten krompir i šargarepu. Procedite vodu i ostavite ih da se ohlade.
Skuvajte cveklu u odvojenoj posudi, procedite je od suvišne vode i nakon što se ohladi oljuštite je i narendajte na krupno rende. Narendajte krompir, šargarepu i belanca od jaja na krupno rende, a luk i krastavčiće isecite na veoma sitno.
Haringu očistite, ako ima preostalih kostiju i isecite na krupne parčiće. Ako je riba sa marinadom od maslinovog ulja ne bacajte je, već je pomešajte sa narendanom cveklom, dodajte joj malo soli i bibera po ukusu i dobro promešajte.
Na dno velikog tanjira stavite red krompira i pritisnite okrenutom stranom kašike. Pokrijte tankim slojem majoneza, nakon toga stavite red luka, red krastavčića, nakon toga šargarepe, ponovo sloj majoneza, ribu, red cvekle, majonez, belanca, luk i na kraju narendana žumanca.
Prekrijte dobro tortu poslednjim slojem narendane cvekle i pritisnite rukama da se oblikuje i da se slepe slojevi. Ohladite tortu u frižideru i servirajte sa strukom mladog luka i peršuna.