Način pripreme
Rerna - 160-170 stepeni;
Plitka tava, prekrivena papirom za pečenje
Raditi u potpunosti mikserom, a testo se može umesiti i ručno.
Ako se radi sa svežim kvascem, potrebno je da se prethodno aktivira sa malo svežeg toplog mleka, 1 kašičicom brašna i 1 kašičicom šećera. Ostaviti da nadođe. Ja sam radila sa suvim kvascem, koji sam dodala u brašno i promešala.
U posudi od miksera umutiti jaja, vanilu, sveže mleko i rastopljeni maslac, šećer, so i koru limuna, na umerenoj brzini.
Postepeno dodati brašno u smesu od jaja (ukoliko se koristi sveži kvasac, aktivirani kvasac i mahunu vanile dodati u mokre sastojke). Testo prebaciti u posudu premazanu maslacem, pa ostaviti da naraste.
Gotovo testo uviti u cilindar, pa ga naseći na 24 jednaka parčeta. Svako parče testa razvući prstima ili oklagijom, tako da se dobije duguljasta mekika. Uviti je u rolat, kao roler, pa oblikovati polumesec.
Kifle poređati u tavu, i ostaviti ih oko 20-30 minuta, da ponovo narastu. Namazati ih blago umućenim belancem. Peći na 160-170 stepeni, oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Napomena: Kako sam napomenula gore, radila sam sa suvim francuskim kvascem, koji brzo deluje. Da bih olakšala sebi, nakon što naraste, testo nisam oblikovala prethodno u cilindar, već sam ga izmerila na vagi i podelila na 24 dela, koliko treba da bude kiflica, oko 60 g svaka.