Palenta krekeri

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj67413
11/09/2017
"Hrskavi i veoma aromatični krekeri od palente - kako da čovek ne otvori drugo pivo "
Priprema10 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno100 min.
Porcije20
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano779
  • Pregledi tokom meseca45
  • Pregledi tokom sedmice29
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • palenta - 100 g ili griz za kačamak
  • susam - 100 g, sirov
  • bujon od povrća - 250 ml
  • sirće - 1 kašika
  • brašno - 2 kašike
  • ulje - 4 kašike
  • kurkuma - pola kašičice
  • kari - 1 kašičica, jako ljut
  • so - 2 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pljosnata posuda za pečenje;

Rerna - 80 stepeni;

Dodatno dva lista papira za pečenje, pravougaona.

U posudi se pomešaju kačamak i susam. Preliva se bujonom, ohlađenim i ostavlja se dva sata. Nakon neophodnog vremena dodaje im se sirće i samelje se u blenderu. Dodaje se brašno, ulje i svi začini. Meša se do homogene smese.

Namaste se dva lista papira za pečenje sa malo ulja. Može da se koristi i sprej od maslaca. Sipa se smesa po sredini jednog lista i pokriva se drugim listom papira. Oklagijom se razvija u tanku koru oko 2-3 mm. Zajedno s papirom se premesti u posudu za pečenje. Sklanja se gornji papir. Oštrim nožem ili sekačem se iseče u obliku krekera.

Isuše se na 80 maksimum 100 stepeni duže vreme, dok ne postanu hrskavi.

Beleška: U začine mogu da se dodaju svakakvi po želji. Osim osnovnih dodala sam i feferonicu za jači ljuti ukus.

Smesa je dosta mokra, ali to ne treba da vas brine. Seče se teže, ali se pri sušenju odvajaju krekeri jedan od drugog i nakon što su gotovi lako se prelome.

Koristila sam palentu, ali može opušteno da se koristi i griz za kačamak.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar