Način pripreme
Testo za krofnice napraviti na sledeći način: kvasac i vanilin šećer rastvoriti u mleku, koje je malo zagrejano. Ostaviti na toplom oko 15 minuta, da nadođe. Brašno prosejati u dubokoj posudi i napraviti rupu.
Odvojiti malo brašna, pa ga dodati nakon što je testo umešeno, ako za to ima potrebe. U njega sipati aktivirani kvasac, prethodno umućeno jaje, kiselu pavlaku i maslac. Umesiti meko testo.
Dodati odvojeno brašno, ukoliko ima potrebe. Testo staviti u posudu i prekriti ga krpom. Ostaviti ga da naraste na toplom i da udvostruči svoj obim.
Kada testo naraste, razviti ga oklagijom u koru debljine oko 2 cm, na nabrašnjenoj površini. Okruglim prstenom seći krofnice. Ostaviti ih da narastu, dok ne napravite krofnice od celog testa.
Na umerenoj vatri zagrejati ulje, pa pržiti krofnice sa obe strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Iscediti ih od viška masnoće na ubrusu. Napuniti ih slatkom po izboru, i ukrasiti ih rastopljenom belom čokoladom i šećerom u prahu.