Način pripreme
Rerna - 170 stepeni; Pljosnata posuda za pečenje s papirom za pečenje; Radi se mikserom.
U posudi se pomeša prosejano brašno, kukuruzni skrob i pirinačano brašno. Promeša se. U posudi od miksera se umuti meki maslac oko 2 minuta, dodaje se šećer u prahu i meša se oko 3-4 minuta dok ne pobeli. Dodaje se polovina brašna, narendana kora limuna, sveže mleko i vanila. Meša se dok ne postane homogeno.
Preostalo brašno se sipa na radnu površinu, a preko njega testo iz miksera, dodaju se i isečene borovnice i rukama se zamesi u glatko testo nekoliko minuta. Ako je testo preterano sipkavo može da se doda i još jedna kašika svežeg mleka.
Dobijena lopta testa se deli na dva dela i od svakog se formira fitilj dužine oko 25-30 cm. Svaki fitilj se uvija u foliju i ostavlja u frižider na oko 2 sata ili celu noć. Ohlađeno testo se seče oštrim i širokim nožem na debele parčiće - krugovi oko 1 cm. Poređaju se na rastojanju između sebe u pljosnatu posudu za pečenje postavljenu papirom.
Peče se na 160-170 stepeni oko 20 minuta ili dok se krajevi blago ne zarumene. Peče se bez ventilatora!
Kada se izvade iz rerne izuzetno su meki, ali kad se ohladne stvrdnu se i nakon 2-3 dana su spremni za konzumaciju.
Beleška: Kolač sam pravila samo mikserom, nisam ih dodatno mesila rukama.