Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Slepljeni kolači»Keksići od badema sa mahlepom i tonka pasuljem

Keksići od badema sa mahlepom i tonka pasuljem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Keksići od badema sa mahlepom i tonka pasuljem
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
"Božić je vreme za ukusne stvari, svakakve kulinarske eksperimente i mnogo ljubavi, koje ćemo darovati bližnjima"

Potrebni sastojci

  • maslac - 250 g na sobnoj temperaturi
  • šećer - 200 g, kristal
  • jaja - 1 komad L
  • tonka zrna - 1/2 kašičica, izrendana
  • mahlep - 1/2 kašičice
  • brašno - 450 g, belo
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - 1/2 kašičice
  • bademovo brašno - 100 g
  • kisela pavlaka - 150 g
  • slatko - od malina ili po izboru, za slepljivanje keksića može i dulce de leche
  • kraljevska glazura
  • belanca - 1 komad
  • sok od limuna - 3 - 4 kapljice
  • šećer u prahu - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

- Rerna - 180 stepeni;

- Ravan pleh, obložen papirom za pečenje;

- Radi se mikserom.

Maslac i šećer se umute na srednjoj brzini miksera. Dodaje se jaje i začini. Muti se. Po malo se dodaje pavlaka, sve vreme se radi na srednjoj brzini miksera.

U posudi se pomešaju brašno, prašak za pecivo, so i bademovo brašno. Promeša se.

Jedna trećina suvih sastojaka se dodaje u smesu od maslaca i meša se drvenom kašikom. Dodaje se još 1/3 suve smese i ponovo se meša, dok se ne dobije meko test. Poslednja trećina suve smese se sipa preko radne površine i brzo se mesi testo. Uvija se u foliju i ostavlja u frižideru na oko sat vremena.

Kad se dobro ohladi, testo se deli na dva dela. Svaki deo se razvlači preko malo brašna, debljine oko 7-8 mm. Kalupom po želji se iseku keksići. Ređaju se u pleh, obložen papirom za pečenje, između njih treba da ima rastojanje.

Peče se na 180 stepeni oko 10-12 minuta.

Keksići treba da budu beli, lagano preplanuli. Potpuno se ohlade.

Mogu se spojiti sa slatkom po izboru, ali najbolje sa slatkom od malina ili kraljevskom glazurom.

Kraljevska glazura: U belance se dodaje sok od limuna i iz 3-4 puta se dodaje šećer u prahu. Glazura treba da se stegne. Možete ukraiti keksiće i špricem.

Napomena: Keksiće sam pravila mikserom i u nekoliko puta dodavala suve sastojke;

Keksići su novitet u kulinarstvu, nisu komplikovani, ali tajna je u začinima. Oni se savršeno dopunjuju sa mirisom badema i suve trešnje i malo vanile i još nešto. koje se ne može razumeti ako se ne proba;

Stavljam i sliku samo nadeva od slatkog od šumskog voća za sad, domaće ali pre Božića ću ih zalepiti sa Dulce de leche.

PS. Na fotografijama sam snimila kako izgledaju tonka zrna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: