Način pripreme
- Rerna - 180 stepeni;
- Ravan pleh, obložen papirom za pečenje;
- Radi se mikserom.
Maslac i šećer se umute na srednjoj brzini miksera. Dodaje se jaje i začini. Muti se. Po malo se dodaje pavlaka, sve vreme se radi na srednjoj brzini miksera.
U posudi se pomešaju brašno, prašak za pecivo, so i bademovo brašno. Promeša se.
Jedna trećina suvih sastojaka se dodaje u smesu od maslaca i meša se drvenom kašikom. Dodaje se još 1/3 suve smese i ponovo se meša, dok se ne dobije meko test. Poslednja trećina suve smese se sipa preko radne površine i brzo se mesi testo. Uvija se u foliju i ostavlja u frižideru na oko sat vremena.
Kad se dobro ohladi, testo se deli na dva dela. Svaki deo se razvlači preko malo brašna, debljine oko 7-8 mm. Kalupom po želji se iseku keksići. Ređaju se u pleh, obložen papirom za pečenje, između njih treba da ima rastojanje.
Peče se na 180 stepeni oko 10-12 minuta.
Keksići treba da budu beli, lagano preplanuli. Potpuno se ohlade.
Mogu se spojiti sa slatkom po izboru, ali najbolje sa slatkom od malina ili kraljevskom glazurom.
Kraljevska glazura: U belance se dodaje sok od limuna i iz 3-4 puta se dodaje šećer u prahu. Glazura treba da se stegne. Možete ukraiti keksiće i špricem.
Napomena: Keksiće sam pravila mikserom i u nekoliko puta dodavala suve sastojke;
Keksići su novitet u kulinarstvu, nisu komplikovani, ali tajna je u začinima. Oni se savršeno dopunjuju sa mirisom badema i suve trešnje i malo vanile i još nešto. koje se ne može razumeti ako se ne proba;
Stavljam i sliku samo nadeva od slatkog od šumskog voća za sad, domaće ali pre Božića ću ih zalepiti sa Dulce de leche.
PS. Na fotografijama sam snimila kako izgledaju tonka zrna.