Način pripreme
1. Počinje se s kremom, da može dovoljno da se ohladi.
U posudi se žicom umute žumanca i šećer dok ne pobele. Dodaje se skrob, so i meša se dok se ne dobije dobro ujednačena smesa.
U šerpu se sipa sveže mleko, stavlja se na ringlu da se zgreje ili do trenutka kad počinju da se pojavljuju mehurići po krajevima šerpe, sklanja se sa ringle i u tankom mlazu se dodaje u žumanca uz neprestano mućenje. Smesa se vraća nazad u šerpu, stavlja se na ringlu na umerenu temperaturu i uz neprestano mešanje se skuva do gustog krema - da pada sa žice u trakama. Sklanja se sa ringle i dodaje se vanila i maslac. Meša se dok se ne istopi. Zavija se folijom i ostavlja na hladnom da se potpuno ohladi.
2. Testo za kapkejk
Kalup za mafine - 12 komada, veoma dobro podmazani
Rerna - 180 stepeni
U suvoj pusudi se pomešaju brašno, prašak za pecivo i so.
U posudi miksera se muti oko pola minuta maslac, dodaje se šećer i muti se dok ne pobeli oko 3-4 minuta. Jedno po jedno se dodaju jaja, dok se nakon svakog muti. Dodaje se vanila. Na niskoj brzini miksera se dodaje iz tri puta brašno, a sveže mleko iz dva puta, dok se završava brašnom.
Kašikom za sladoled ili supenom kašikom se ispune rupe kalupa za mafine, jedan prst ispod gornje ivice.
Peče se na 180 stepeni - 16-18 minuta maksimalno 20 ili dok čačkalica ne bude suva kad se stavi u sredinu svakog kolača.
Ostavljaju se 10-15 minuta u kalupu i nakon toga se izvade i stavljaju na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
3. Čokoladni preliv
Čokolada, nalomljena na parčiće, i maslac se stavljaju na vodenu paru da se rastope i nakon toga po želji se dodaje liker. Ostavlja se da temperira, ali toliko da može da se izlije kašikom.
U špric sa velikim nastavkom se sipa krem i puni se svaki kolač s donje strane i odozgo tačno po sredini, dok se ne dobiju male pukotine. Zagladi se. Sa 1-2 kašike se prekrije čokoladom po sredini svakog parčeta kolača, a ostavlja se da se slije i sa strane.
Ohladi se pola sata na sobnoj temperaturi. Serviraju se i sa svežim voćem ili kuglom sladoleda.
Izvor: Američka kuhinja
Beleška: Gramaže sam merila na elektronskoj vagi ali mogu i da se izjednače s manjom ili većom količinom. Na primer maslac može da bude tačno 100 g.
Koristila sam mafin kalup Wilton sa 12 rupa.
Za liker sam koristila Cointreau jer ima jaku aromu pomorandže i mnogo dobro ide uz čokoladu. Korišćenje likera je po želji.